Trump kikérte magának párttársai bírálatát

politics Horizontal
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a rally at the San Jose Convention Center in San Jose, California on June 2, 2016. Protesters who oppose Donald Trump scuffled with his supporters on June 2 as the presumptive Republican presidential nominee held a rally in California, with fistfights erupting and one supporter hit with an egg. / AFP PHOTO / JOSH EDELSON
Vágólapra másolva!
Visszautasította Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt kedden a volt republikánus tisztségviselők részéről előző nap őt ért bírálatokat.
Vágólapra másolva!

Egy nappal a bírálatokat megfogalmazó nyílt levél megjelentetése után Donald Trump azzal válaszolt, hogy "ezek az emberek tették tönkre az Egyesült Államokat". Twitter-bejegyzésében az elnökjelölt hangsúlyozta, hogy elnökjelöltségével a washingtoni bennfentesek ellen indul, csakúgy, mint tette azt az előválasztásokon is.

Hétfőn Susan Collins, az északkeleti Maine állam republikánus szenátora a The Washington Postnak írt cikkében közölte, hogy az ősszel nem szavaz Trumpra, a The New York Times pedig internetes kiadásában késő délután hozta nyilvánosságra azt a nyílt levelet, amelyben külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó ötven szakember bírálta és nevezte alkalmatlannak a republikánus elnökjelöltet.

Donald Trump Forrás: AFP/Josh Edelson

A nyílt levél aláírói között olyan ismert személyiségek vannak, mint Michael Hayden, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója volt; John Negroponte, aki hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter lett. Aláírta a nyílt levelet Robert Zoellick, a Világbank volt elnöke, Tom Ridge és Michael Chertoff, két korábbi republikánus belbiztonsági miniszter; Eric Edelman, Dick Cheney alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója vagy például Robert Blackwill és James Jeffrey, George W. Bush elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának két stratégája.

A nyílt levél jelzi a Republikánus Párton belüli, elsősorban a nemzetbiztonsággal foglalkozó szakemberek körében Trump elnökjelöltségével kapcsolatban változatlanul meglévő megosztottságot.

"Egyikük sem érdekel"

Trump a Fox televízió kedd reggeli műsorának nyilatkozva azt fejtegette, hogy a nemzetbiztonsággal foglalkozó volt tisztségviselők azért fordultak ellene, mert a kampányában nem tartott igényt a szolgálataikra. "Szerettek volna részt venni a kampányban, de egyiküket sem kértem fel, egyikük sem érdekel" - fogalmazott az elnökjelölt. "Nézzék csak meg, hol tart most az ország... nézzék meg a védelmi politikánkat, azt a zűrzavart, amelyben vagyunk" - mondta Trump.

Nyilatkozott a Fox televíziónak Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, Trump szoros szövetségese is. Szerinte a nyílt levelet aláírók "azok az emberek, akik az elmúlt nyolc-tíz-tizenkét évben irányították a külpolitikát, és az amerikai nép már kimondta az ítéletet róluk" - fogalmazott Giuliani. Leszögezte: "az emberek szerint Amerika rossz irányba halad, és ezek az emberek vitték rossz irányba".