A republikánus szavazók egy része sem a republikánus elnökjelöltet látná szívesen az elnöki poszton. Egy felmérés szerint inkább azt szeretnék, ha Donald Trump kiszállna az elnökségért a demokrata jelölttel, Hillary Clintonnal folytatott küzdelemből.

 A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató egyik közös közvélemény-kutatása szerint csaknem minden ötödik regisztált republikánus azt szeretné, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt kiszállna az elnökségért folyó küzdelemből.

A Reuters két felmérést is nyilvánosságra hozott: az egyiket 396 regisztrált republikánus szavazó véleménye alapján közölték. A megkérdezett - és a választásra már regisztrált - republikánusok 19 százaléka úgy gondolja, Trumpnak ki kellene szállnia a Fehér Házért folyó küzdelemből, 10 százalékuk "nem tudja", 70 százalékuk azonban változatlanul híve Trumpnak. 

Donald Trump republikánus elnökjelölt még pártja szavazóit is megosztjaForrás: AFP/Robyn Beck

A másik felmérésben szélesebb közönséget, 1162 regisztrált szavazót, azaz demokratákat, republikánusokat egyaránt kérdeztek meg. Az e körben született válaszok alapján a megkérdezettek 44 százaléka lenne híve annak, hogy Trump visszalépjen.

Eközben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter tudatta, szerinte "mély aggodalomra adnak okot" Donald Trump megnyilvánulásai a választási kampányban. A német diplomácia vezetője korábban "a gyűlölet prédikátoraként" jellemezte a republikánusok elnökjelöltjét. Angela Merkel német kancellár viszont nem avatkozik bele az amerikai választási kampányba és nem kommentálja azt.