Erdogan arra kérte híveit, jelentsenek barátaikról

ERDOGAN, Recep Tayyip FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása politikus rendezvény résztvevő SZEMÉLY tömegfelvétel zászló
Ankara, 2016. július 22. A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) köszönti támogatóit a pénteki imádság után Ankarában 2016. július 22-én. Július 15-én éjjel a török hadsereg egy része kísérletet tett a kormány megdöntésére, ám a katonai puccskísérlet kudarcot vallott. Több mint kétszázan meghaltak, és ezerötszázan megsérültek. (MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda)
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította híveit, hogy "hazafias kötelességből" jelentsék, ha barátaiknak, ismerőseiknek szerintük köze lehetett az elnök elleni puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen török hitszónok mozgalmához.
Vágólapra másolva!

Recep Tayyip Erdogan török elnök arra kérte híveit, hogy "hazafias kötelességből" jelentsék az ügyészségeknek, ha barátaik közül valaki követője lehet a júliusi puccskísérlet kiterveléséért vádolt Fethullah Gülen török hitszónok által létrehozott mozgalomnak.

Recep Tayyip Erdogan török államfő besúgásra kérte támogatóit Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóir/-

Az államfő a kérést azzal magyarázta, hogy a titkosszolgálat, a rendőrség nem tudhat mindenkiről, egyesek elszöknek.

Erdogan megfogadta, hogy folytatja a nagyszabású razziát az Egyesült Államokban élő egykori mentora által szerinte kiépített "párhuzamos állam" tagjai ellen.

Eközben Szófia kiadta Ankarának azt a Bulgáriába szökött török üzletembert, aki ellen hazájában elfogatóparancsot adtak ki a Gülen-hálózat anyagi támogatásának gyanújával. Abdullah Büyüköt a török hatóságok korábban már őrizetbe vették, de bírói felügyelet mellett szabadon engedték.

A július 15-i erőszakos katonai hatalomátvételi kísérlet miatt már több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban,

közülük 16 ezret előzetesbe is helyeztek. A puccskísérlet után indított tisztogatás - elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés - már több mint 60 ezer főt érint.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa eközben azt kérte Ankarától, hogy "csillapítsa a bosszúvágyát" a puccskísérlet megtorlásakor,

és biztosítson méltányos eljárást a több mint 16 ezer letartóztatottnak. Zeid Raad al-Hussein jelezte: nem rokonszenvezik a puccsistákkal, de riasztónak tartja a leszámolás mértékét.