A svéd ügyészek heteken belül kihallgathatják Julian Assange-t

2016. február 5-i képen Julian Assange
Julian Assange egy 2016. február 5-i képen
Vágólapra másolva!
Ecuador engedélyt adott, hogy svéd ügyészek kihallgathassák a londoni nagykövetségén meghúzódó Julian Assange-t az ellene szexuális erőszak vádjával folyó eljárásban.
Vágólapra másolva!

A quitói bejelentést csütörtökön ismertető brit sajtó szerint a lépés áttörést hozhat az évek óta tartó diplomáciai kötélhúzásban. Az ausztrál aktivista, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, akinek Ecuador négy éve biztosít politikai menedéket a londoni diplomáciai képviseletén, tagadja bűnösségét. Úgy véli, ha elutazna Svédországba, az ottani hatóságok kiadnák az Egyesült Államoknak, amely felelősségre vonná a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott 250 ezer titkos diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt.

Maga kérte a kihallgatást

Julian Assange már korábban felvetette annak lehetőségét, hogy a nagykövetségen kérdezzék ki, a skandináv ország ügyészsége viszont csak nemrég egyezett bele ebbe, vélhetően azért, mert az elévülés miatt szorítja az idő. Ecuador helyi idő szerint szerdán értesítette a svéd hatóságokat, hogy

A két ország decemberben megállapodást írt alá a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről, amely megteremti a kihallgatás jogi kereteit.

Julian Assange egy 2016. február 5-i képen Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A quitói közleményben mindazonáltal az is szerepel, hogy az ecuadori külügyminisztérium továbbra is tartja magát a 2012 augusztusában hozott döntéséhez, amellyel politikai menedéket biztosított Julian Assange számára, és ez mindaddig így is marad, míg fennáll az aktivista politikai üldöztetésének veszélye.

Egy vád még nem évült el

A svéd hatóságok évekkel ezelőtt

négy pontban kezdtek vizsgálódni

az aktivista ellen nőkkel szembeni erőszak gyanújával, ezek közül elévülés miatt hármat már ejteniük kellett. A legsúlyosabb, nemi erőszakról szóló vád azonban még négy évig nem évül el. A kiszivárogtató portál alapítója ellen európai elfogatóparancs van érvényben, ha elhagyná a követség épületét, azonnal letartóztatnák.

Már nem őrzik az épületet

A londoni rendőrség az "aránytalan" - az addig több mint 11 millió fontra rúgó - anyagi terhek miatt 2015 októberében ugyan megszüntette Ecuador nagykövetségének folyamatos őrzését, de közölte, hogy változatlanul törekszik Assange őrizetbe vételére, és ehhez "számos nyílt és fedett műveleti taktikát" dolgozott ki.