Lángokban Portugália és Franciaország

2016.08.11. 12:37

2700 hektáron égnek az erdők Marseille környékén, a lángok már a várost veszélyeztetik – többen megsérültek, és 25 ház is leégett. Portugáliában, Madeira szigetén valószínűleg gyújtogatás okozott tüzet, hárman meghaltak és több százan megsérültek – több ezer embert pedig evakuálni kellett.

Marseille mellett az égen sárgás füst látszott, az emberek a tűz elől az autósztrádán futottak – idéz egy szemtanút a France24. A nő szerint az egész olyan volt, mint ahogy a világvégét elképzeli.

Marseille környékén több kisebb erdőtűz tűz kapcsolódott össze szerdán, és már a második legnagyobb francia várost veszélyezteti. Eddig két ember sérült meg, közülük egy súlyosan, és körülbelül 25 ház égett le. Három tűzoltó is súlyosan megsérült. Eddig ezer embert kellett kitelepíteni a város melletti településekről. A lángok terjedését segíti a meleg, száraz idő és az erős szél is. 

A Marseille melletti Vitrolles környéke: a tűz hatalmas pusztítást okozottForrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

„A tűz halad, gyorsan halad” – mondta a város alpolgármestere. Azt, hogy a tűz a városba is betörjön, tűzfalakkal próbálják megakadályozni, de ha ez nem sikerül, a város északi részét is elérheti. A tűzoltók közleménye szerint a tűz nagyon erős, gyors, és mindent eléget, ami az útjába kerül. Az oltáson 1800 tűzoltó dolgozik – mondta a helyszínre látogató francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve szerdán.

A városból több járatot is más repülőterekre irányítottak, hogy helyet csináljanak az oltásban részt vevő gépeknek.

Forgalommal szemben menekültek az autópályán

A Portugáliához tartozó Madeira szigetén is hatalmas lángokkal ég az erdő, hárman meghaltak: az ő házaikat még szerda hajnalban, váratlanul érte el a tűz. További háromszázan szereztek kisebb égési sérüléseket, vagy lett füstmérgezésük. A tűz miatt ezer embert – köztük turistákat is – ki kellett telepíteni. A szemtanúk kaotikus jelenetekről számoltak be, az emberek autóval menekültek a tűz elől, az autópálya rossz oldalát használva.

Legalább 37 ház és egy ötcsillagos szálloda is a lángok martalékává vált.

A tűz a sziget legnagyobb városát, Funchalt is veszélyeztetteForrás: AFP/Joana Sousa

A lángok még hétfőn csaptak fel, a tűzoltók munkáját nehezítette, hogy az erdős-hegyes vidéken nehezen fértek a tűz közelébe. Valószínűleg szándékos gyújtogatás áll a háttérben, a rendőrség két embert már letartóztatott.

Madeira fővárosában, Funchalban csütörtök reggel már nyugalom volt – mondta el az Origónak Magyarország madeirai tiszteletbeli konzulja, Pedro Franca Ferreira. Még az erdős részeken vannak kisebb tüzek, de elmondása szerint ezzel már megbirkóznak a tűzoltók. Az oltást segíti, hogy magas a páratartalom, a szél is lelassult, és a hőmérséklet is 10 fokkal csökkent – tette hozzá. Információi szerint magyarok nem voltak veszélyben a tűz miatt.

Portugália szárazföldi részein is több nagy tűz tombol, de ezek lakott területeket nem veszélyeztetnek. Az oltáson 4500 tűzoltó dolgozik, 1300 autóval és 28 tűzoltó repülőgéppel. A kormány már más EU-s országoktól is segítséget kért.