Kína mindent látni akar

Vágólapra másolva!
Csúcstechnológiás radarral felszerelt műholdat állított pályára Kína, hogy megfigyelje az ország „tengeri érdekeltségeit” – számolt be csütörtökön a China Daily című angol nyelvű napilap.
Vágólapra másolva!

A Földet megfigyelő Kaofen 3 elnevezésű műholdat szerdán indították útjára a Sanhszi tartománybeli Tajüanból a Hosszú Menetelés 4C hordozórakétával. Radarrendszere az űrből 1 méteres felbontásig képes a földi elemek, tárgyak beazonosítására és fotók továbbítására. A nyolcéves szolgálatra tervezett műholdnak fontos szerepe lesz a tengeri környezet, benne a szigetek, zátonyok, hajók és olajfúró tornyok megfigyelésében – mondta a China Dailynek Hszü Fu-hsziang, a kínai Űrtechnológiai Akadémia projektvezetője.

A vitatott hovatartozású Spratly/Nansa-szigeteken Kína több, az ellenőrzése alá tartozó zátonyt töltött fel, védelmi infrastruktúrát, repülőgép-leszállópályákat épített rajtuk. A szigeteket érintő területi vitákban leginkább érintett Fülöp-szigetek és Vietnam is hasonló építkezéseket végzett az ellenőrzése alatt lévő szigeteken.

Szerdai sajtójelentések szerint Vietnam feltűnés nélkül tüzérségi rakétarendszereket telepített öt szigetre a közelmúltban. Az Izraeltől vásárolt, könnyen mozgatható, modern rakétaindító állásokat elrejtették a légi felderítés elől. Vietnam a régió mintegy ötven szigetéből és zátonyából a legtöbbet, 29-et foglalt el, és az 1980-as évektől kezdve több mint 20-on végzett valamiféle építkezést, szigetfeltöltései az elmúlt két évben fokozódtak.

Peking a vietnami telepítésekre reagálva közleményben tiltakozott a szigetcsoport „militarizálása” miatt. Kína „vitathatatlan szuverenitással" rendelkezik a Spratly-szigetek felett, és határozottan tiltakozik a szigetek és zátonyok törvénytelen elfoglalása, az azokon történő építkezések, fegyverzettelepítések ellen – áll a kommünikében.

Peking és Hanoi a diplomáciai szóváltások ellenére a kétoldalú – kiváltképp pártközi – tárgyalások alkalmával azt kommunikálja, hogy a viták békés, tárgyalásos úton történő rendezésére törekszenek, de a vietnami kormány, illetve a külügyi tárca gyakran éles hangon bírálja Kínát, sérelmezi területi érdekeinek és szuverenitásának megsértését.