Megvonhatják a "terrorturisták" német állampolgárságát

2016.08.11. 16:01

Terrorellenes intézkedési tervet készített a német szövetségi belügyminisztérium az utóbbi hetek támadásai miatt, a csomag javasolja például a terrorszervezetek szolgálatába szegődő emberek német állampolgárságának megvonását kettős vagy többes állampolgárság esetén.

Nincs abszolút biztonság

Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte: nem lehet "abszolút biztonságot garantálni", de "keményen és következetesen" kell fellépni a közveszélyesek, a bűnözők és a szélsőséges nézeteket terjesztőkel, másokat radikalizálni próbálkkal szemben. Ám higgadtan kell cselekedni, mert "a megosztottság és a gyűlölködés a terroristák győzelmét jelentené".

Thomas de Maiziere belügyminiszter 16 oldalas javaslatcsomagot ismertetettForrás: AFP/Alain Jocard

A 16 oldalas intézkedési több területet ölel fel. Az egyik a szövetségi biztonsági szervek létszámának újabb ötezer fős fejlesztése és egy "technológiai offenzíva" beindítása, például "kibernyomozók" bevetése. Egy másik terület a radikális nézetek terjesztése elleni küzdelem és a társadalmi integráció erősítése.

Büntetnék a terrorizmus népszerűsítését

A tervek között szerepel, hogy büntetendővé kell tenni a terrorizmus népszerűsítését, és ki kell terjeszteni a menedékkérőkre azt a német lakosságnak kialakított tanácsadói intézményhálózatot, amely a radikalizálódás korai felismerését és a szélsőséges nézetekkel szakító emberek visszailleszkedését szolgálja.

Thomas de Maiziere a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban kiemelte: szigorúan szét kell választani a terrorizmust és a menekültek ügyét, de nem lehet elhallgatni, hogy a würzburgi és az ansbachi merénylő menekült volt, és azt sem, hogy lehetnek terroristák a menekültek között, továbbá vannak bűnözők, akik a menedékjoggal visszaélve szereznek tartózkodási engedélyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK