Soha nem volt ilyen kevés újszülött, mégis nő az USA népessége

Vágólapra másolva!
Egy főre vetítve soha nem volt olyan alacsony a születések száma az Egyesült Államokban, mint ma, de mivel a korábbiaknál nagyobb az USA népessége, ez a 10 évvel ezelőttinél több újszülöttet jelent. 40 év múlva a mainál akár 100 millióval több amerikai is lehet.
Vágólapra másolva!

Az egy nőre jutó született gyermekek száma soha nem volt annyira alacsony, mint ma – áll az USA Betegségfelügyeleti Hivatalának tegnap közzétett jelentésében. A termékenységi arányszámnak nevezett mutató, amely azt jelzi, 1000 szülőképes korú (15 és 49 év közötti) nő átlagosan hány gyereket hoz a világra, alakulását 1909 óta követik, és csak 2007 óta 10 százalékot csökkent.

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan gyerekükkel, Maximával - ők már elkezdték Forrás: AFP/-

Érdekes módon annak ellenére, hogy a termékenység soha nem volt ennyire alacsony, az újszülöttek száma nagyobb, mint 10 éve. Ez azért lehetséges, mert jelenleg olyan nagy az ország populációja, és így a nők száma, hogy még az átlagosan kevesebb születés (jelenleg 62,5 baba jut 1000 szülőképes nőre) is több újszülöttet jelent, mint amennyi 2006-ban volt. A mostani trendekből arra lehet következtetni, hogy

az Egyesült Államok lakossága 2060-ig a mostani 319 millióról 417 millióra fog nőni.

A közzétett adatokból az is kiderül, hogy a termékenység a 30 év alatti amerikai nők körében csökken, miközben a 30 és 44 év közöttiek átlagosan egyre többet szülnek.

A The Atlantic újságírója hozzáteszi:

lehet, hogy úgy hangzik, mintha egy filmbéli főgonosz mondaná,

de globális szinten kevés kedvezőbb fejlemény képzelhető el, mint a termékenység csökkenése. Sok szakértő szerint ugyanis a Föld kezd megtelni: amíg 1800-ban egymilliárd ember volt a világ lakossága, addig ma már 7 milliárdan vagyunk, és néhány évtized alatt ez a szám elérheti a 10 milliárdot is.