Trumpnak rengeteg pénze van, mégsem költött egyetlen centet sem

2016.08.11. 09:45

Az előválasztások óta csaknem százmillió dollárt fordítottak televíziós reklámokra az amerikai elnökjelöltek és támogatóik, óriási különbségek vannak azonban a költségek eloszlásában. Míg Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampánystábja 52 millió dollárt költött televíziós hirdetésekre, a republikánus Donald Trumpé egy centet sem – derül ki az NBC amerikai tévécsatorna friss felméréséből.

Az NBC megjegyezte, az üzletember annak ellenére sem költ televíziós reklámokra, hogy az utóbbi napokban támogatottsága meredeken zuhanni kezdett, sőt a Trump-kampány büdzséjébe befolyó hozzájárulások is apadni kezdtek.

Hillary Clinton a hagyományos technikákra építForrás: AFP/Jason Connolly

A tévécsatorna által megbízott Advertising Analytics nevű elemzőcég adatai szerint Clinton stábja 52 milliót költött reklámokra, és az egykori külügyminisztert támogató csoportoktól befolyt összegekből további 39 millió dollárt fordítottak hasonló célokra. Az adatok azt mutatják, hogy Trump stábja egyáltalán nem költött tévés hirdetésekre, és a milliárdos kampányának finanszírozását segítő szervezetek is mindössze 8 millió dollárt fordítottak reklámokra – közülük a Nemzeti Lőfegyver Szövetség (NRA) 3,2 milliót.

Donald Trump spórol a pénzévelForrás: AFP/2016 Getty Images/Sara D. Davis

Ez azt jelenti, hogy Clintonnak 91 millió dollárjába, Trumpnak viszont csak 8 millió dollárjába kerül a fizetett televíziós megjelenés. A képet némileg árnyalja, hogy márciusban a The New York Times című amerikai napilap azt írta: Trumpnak 1,9 milliárd dollár értékű ingyenreklámot biztosít a sajtó a róla szóló beszámolók, cikkek, elemzések, tudósítások révén. Clinton esetében a róla szóló hírek reklámértéke kevesebb mint feleennyi, 746 millió dollár volt.

A RealClearPolitics amerikai választási megfigyelő honlap által összesített felmérések átlaga csütörtökön azt mutatta, hogy jelenleg az egykori külügyminiszter támogatottsága országosan 48 százalékos, és 7,7 százalékkal vezet Trump előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK