Az oroszok tudni vélik, ki szervezte a krími szabotázsakciót

Vágólapra másolva!
Orosz titkosszolgálati forrás szerint az ukrán hadügyminisztérium felderítési főosztályának egyik munkatársa, a katonai felderítés 56. dandárja 37. zászlóaljának parancsnoka szervezte a meghiúsított diverzánsakciót.
Vágólapra másolva!

A Krímben meghiúsított ukrán diverzánsakciók szervezője Volodimir Szergyuk, az ukrán védelmi minisztérium felderítési főosztályának (GUR) munkatársa volt - közölte augusztus 12-én, pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökség egy meg nem nevezett titkosszolgálati forrásra hivatkozva.

Szergyuk százados, aki az informátor szerint a katonai felderítés 56. dandárja 37. zászlóaljának parancsnoka, Ukrajna Herszoni régiójából koordinálta a műveleteket és a tervezett visszavonulást.

Az FSZB egyik tagja meghalt

A krími Armjanszk város közelében lévő Szuvorovo település temetőjében vasárnapra virradóra lelepleződött első csoport tagja volt Olekszij Szandul hadnagy, a 37. zászlóalj szakaszparancsnoka, egy "Róka" néven is emlegetett tiszt, Oleh Dmitrenko, és Olekszandr Kirillov felderítő. Egy negyedik személy, Oleh Moszkvityin nem tartózkodott a helyszínen, amikor kitört a tűzharc.

Az összecsapásban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik munkatársa életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

A helyszínen robbanóanyagokat, aknákat és öt teljes orosz egyenruhát foglaltak le.

A Krímben csütörtökön letartóztatás alá helyezett Evhen Panov a csoport koordinátoraként a visszavonulást volt hivatott biztosítani. Az incidenssel kapcsolatban ugyancsak elfogták Andrej Zahtyej krími lakost és R. Szulejmanovot, a GUR ügynökét is.

Több támadásra készültek

A TASZSZ-t tájékoztató illetékes szerint

az orosz titkosszolgálatok augusztus elején értesültek

arról, hogy a Krímben ukrán diverzánscsoportok a parlamenti választási kampány és az üdülési szezon megzavarására támadásra készülnek katonai objektumok, energetikai és közlekedési létesítmények és forgalmas helyek ellen.

Két másik csoport próbált áttörni

Az első diverzánscsoport lebukása ellenére hétfőre virradóra az egyik krími határátkelő közelében két ötfős csoport tett kísérletet a fegyveres áttörésre, amit Ukrajna területéről tank és páncélozott harcjármű tüze fedezett. A tűzharcban egy orosz katona elesett.

A névtelen nyilatkozó nem tartotta kizártnak, hogy az akció célja a figyelemelterelés volt,

az első diverzánscsoport visszavonulásának fedezésére.

A forrás szerint augusztus elején Panov, Szandul és Moszkvityin két gépkocsival felderítő utat tett a Krímben a célpontok kiválasztására.