Feloszlatták Corleone önkormányzatát

A keresztapa
Vágólapra másolva!
A maffiával való kapcsolata miatt az olasz kormány feloszlatta Corleone város önkormányzatát. Ez éppen az a település, ahonnan Vito Corleone az Egyesült Államokba indult a Keresztapa című filmben.
Vágólapra másolva!

A testület maffiával való összefonódása miatt feloszlatta az olasz kormány a szicíliai Corleone város és másik három település városi tanácsát. A belügyminisztérium vizsgálata szerint ugyanis az önkormányzatok maffiával kapcsolatban álló embereket alkalmaztak, és

a városi beszerzések során rendszeresen a maffia cégei nyertek.

Corleone látképe Forrás: Wikimedia

Lehallgatott telefonbeszélgetések a városvezetők személyes érintettségére is utalnak, ugyanis a maffia tagjai a most leváltott polgármester bátyjára az egyik börtönben lévő maffiavezér kinti ügyintézőjének fontos barátjaként hivatkoznak.

A város Francis Ford Coppola legendás Keresztapa-trilógiájának köszönhetően vált a szervezett bűnözés szimbólumává. A film központjában álló Corleone család alapítója,

Vito Corleone innen indul szerencsét próbálni az Egyesült Államokba, miután apját a várost irányító maffiavezér meggyilkolja.

Don Corleone (Marlon Brando) a Keresztapa első jelenetében Forrás: AFP

„A lépés jelzi, hogy a probléma nem tűnt el, minden erőfeszítés ellenére a Cosa Nostra calabriai ága a szervezett bűnözés legfontosabb szereplője” – magyarázta a Guardiannek az Oxfordi Egyetem olasz kriminológusa. A területet irányító 'Ndrangheta szindikátus a globális drogkereskedelem egyik megkerülhetetlen résztvevője.

A város egyébként arról is híres, hogy itt született a Cosa Nostra irányítását a 80-as években magához ragadó Salvatore 'Totó' Riina és Bernardo Provenzano. Riina jelenleg börtönbüntetését tölti, Provenzano a múlt hónapban egy börtönkórházban halt meg.

Az olasz kormány az elmúlt 25 évben 200 városi tanácsot oszlatott fel. A szakértők szerint ezek a lépések érthetőek, de nem túl hatékonyak a mindent átható korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelemben.