Fegyverek miatt vettek őrizetbe két magyart Romániában

Vágólapra másolva!
A Sky News riportjában maszkot húztak, puskákat mutogatták, románul is beszéltek a fegyverekről, most pedig őrizetben vannak.
Vágólapra másolva!

Hiába viseltek maszkot a videón, hamar azonosították a magukat a riportban fegyverkereskedőnek kiadó magyarokat. Mindketten Romániában élnek, egy román nemzetiségű társukat is őrizetbe vették. Ők szerepeltek a Sky News múlt heti riportjában. A két magyar maszkban játszotta a fegyverkereskedőt, a román férfi pedig fordított.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) közleménye szerint

színjáték volt az egész.

Azt írják, hogy a három férfi valótlanságokat állított, rosszhiszeműnek tartják a riportot, mert azt a látszatot kelti, hogy a román hatóságok nem tudják kezelni az illegális fegyverkereskedelmet. Így a riport

rontotta Románia hitelét, és még félelmet is keltett a lakosságban.

Azt is írják, hogy a szereplők a valótlanságokért cserébe pénzt kaptak.

A múlt héten bemutatott film szerint a Sky News forgatócsoportja maszkot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró csomagtartójából árulnak fegyvereket. A riporter azt mondta, hogy lehetséges vásárlóként került kapcsolatba velük, és olyan erdős területen találkoztak, ahol mobiltelefonos térerő sem volt.

A két magyar álarcos kamera előtt mondta el, hogy Ukrajnából szerzett fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben. Ráadásul nekik

mindegy, hogy kinek adják, csak fizesse meg.

A Sky News szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Az ügyészség eddig arra jutott, hogy a riportban szereplő, tolmácsot játszó radnóti származású szabadúszó újságíró szervezte be a vadász barátait, hogy játsszák el a fegyverkereskedőket. Az ügyészség úgy tudja, hogy a maszkosok csupán rendezői utasításra beszéltek románul a filmben, pedig magyar anyanyelvűek. A bemutatott fegyverek többsége pedig vadászfegyver volt, amit rendszeresen használnak is az ál-fegyverkereskedők, ráadásul törvényesen, van engedélyük.

A videóban egyetlen harci fegyver látszott, ez pedig – az ügyészség szerint – egy gyűjteményből való, amit a szereplők a forgatásra kértek kölcsön, így lett a dologból szabálysértés. Amit a tulajdonos követett el, mivel

kölcsönadta a fegyvert, és megengedte, hogy elvigyék a bejelentett helyéről.

Raluca Pruna román igazságügyi miniszter pénteken már azt mondta, ha a tévécsatorna valótlanságokat állított Romániáról, a román államnak

kötelessége fellépni ez ellen.

Az már biztos, hogy DIICOT kihallgatásra fogja beidézni a Sky News teljes forgatócsoportját.

A Sky News egyébként kiáll a riport készítői mellett. Közleményükben azt írták, „Stuart Ramsay a csatorna egyik legtapasztaltabb újságírója, aki pályája során jelentős tényfeltáró munkát végzett világszerte. Ezúttal visszafogott riportot készített a romániai fegyverkereskedelemről, és a Sky News fenntartja a publicisztikai anyag állításait.”

Maga Stuart Ramsay is azt mondja, hogy a riport valódi volt, semmilyen pénzt nem adtak senkinek, nem rendezték meg előre, egyszóval az anyag valódi. A Twitteren már két napja szinte csak erről beszél.