Putyin megvált egyik legfőbb bizalmasától

laying May HORIZONTAL SQUARE FORMAT 2842288 05/09/2016 May 9, 2016. From left: Russian President Vladimir Putin, Chief of Staff of the Presidential Executive Office Sergei Ivanov and Defense Minister Sergei Shoigu at a ceremony to lay flowers at the Tomb
Putyin és Ivanov már nem szerepel többet közös képen
Vágólapra másolva!
Felmentette Szergej Ivanovot az elnöki kabinet éléről Vlagyimir Putyin orosz államfő, helyére pedig annak eddigi helyettesét, Anton Vajnót nevezte ki - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

A 63 éves Ivanov, aki korábban vezető tisztségeket töltött be a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB), volt a védelmi tárca vezetője és első miniszterelnök-helyettes is, több mint négy és fél éven át vezette az elnöki kabinetet.

Elnök is lehetett volna

A politikus Vlagyimir Putyin egyik legszorosabb szövetségesének számított, és sokan úgy vélték, hogy 2008-ban Ivanov veszi át tőle az elnökséget, amikor az alkotmányos korlátozás miatt nem tölthette be egymás után harmadszor is ezt a tisztséget. Putyin végül Dmitrij Medvegyev akkori és jelenlegi miniszterelnök mellett döntött.

Putyin és Ivanov (középen, kokárdásan) már nem szerepel többet közös képen Forrás: AFP/Sputnik/Sergey Guneev

Érdemei elismerése mellett...

Putyin Ivanovot pénteken a környezetvédelmi, ökológiai és közlekedésügyi elnöki különmegbízottá nevezte ki. A Rosszija 24 állami hírtelevízió adásában az elnök bejelentette, hogy elégedett volt eddigi kabinetfőnöke munkájával, és Ivanov kérte felmentését. Utóda, a 44 éves Anton Vajno egyúttal bekerült az orosz nemzetbiztonsági tanácsba is, Szergej Menyajlóval, a szibériai szövetségi körzet és Nyikolaj Cukanovval, az észak-nyugati szövetségi körzet elnöki megbízottjával együtt.

Anton Vajno Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Druzhinin

Az utód

A tallini születésű Vajno, aki korábban diplomataként és a kormányapparátus munkáját felügyelő miniszterként is dolgozott, 2012 óta volt Ivanov helyettese. Az orosz elnöki kabinetfőnök egyebek között törvénytervezetek kidolgozását, valamint az államfőnek szánt bel- és külpolitikai elemzések elkészítését felügyeli.