90 éves Fidel Castro

Marita Lorenz és Fidel Castro
Vágólapra másolva!
Fidel Castro vezette az 1959-es kubai forradalmat, ami után Kuba kommunista berendezkedésű ország lett. A hatalmat egészségi állapota miatt 2008-ban adta át öccsének, Raúl Castrónak. 
Vágólapra másolva!

Idén az évforduló miatt az éves havannai karnevált összekötötték a „történelmi vezető” címet még ma is viselő Castro születésnapjának megünneplésével. Éjfélkor az amerikai nagykövetséggel szembeni téren zenekar játszotta el a Happy Birthday-t, miközben tűzijáték világította be az eget. A város tengerparti korzóján hosszú sorokban követték egymást a táncosok és salsazenekarok. De fotókiállítást is rendeztek, és

Castro tiszteletére elkészítették a világ leghosszabb, 90 méteres szivarját is.

Fidel Castro (jobbra) felesége társaságában 2015-ben Forrás: MTI/EPA/Cubadebate/-------------------

A Fidel Castro vezette kommunisták az 1959-es forradalom után ragadták magukhoz a hatalmat, megdöntve Fulgencio Bautista korrupt rendszerét. Castro 1959 és 1976 között miniszterelnökként, 1976 és 2008 között elnökként vezette az országot, de a formális pozíciójától függetlenül megkérdőjelezhetetlen volt, hogy övé a hatalom.

Megítélése ellentmondásos az országban – írja a Guardian. Kritikusai a szovjet mintára kiépített tervgazdaság és a személyes szabadságjogok hiánya miatt kárhoztatják rendszerét, amiben ellenzékiek ezreit zárták börtönbe. Azonban

sokan a mai napig hősként tekintenek rá, amiért megszüntette az országban az USA befolyását, és ingyenes oktatási és egészségügyi rendszert alakított ki.

Súlyos gyomorbetegsége miatt 2008-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúl Castrónak. Azóta egyre kevesebbszer szerepel nyilvánosan, így névjegyének számító többórás beszédeit sem hallgathatják már a kubaiak.

Fidel Castro "fénykorában" Forrás: Thunder's Mouth

Annak ellenére, hogy az ünnepségeken nem vesz részt, szombaton találkozik Nicolas Maduro venezuelai elnökkel – Maduro és elődje, Hugo Chavez Castro leglelkesebb tisztelői közé tartoztak, akik a kubaihoz hasonló rendszer kialakítására tettek kísérletet az országukban.

Raúl Castro hatalomba kerülése óta több reformot is végrehajtott az országban: a gazdaság működésében egyre nagyobb szerepet játszanak a piaci mechanizmusok, és növelte az emberek szabadságjogait is. A nyitás részeként tavaly újraindultak a kétoldalú kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között, tavasszal Barack Obama is Havannába látogatott. A viszony rendezéséről Fidel Castro tavaly azt mondta: a térség békéjének szempontjából fontos lépés lehet, de ettől függetlenül nem bízik az Egyesült Államokban.