Az osztrák kancellár kiáll a szükségállapot esetleges bevezetése mellett

Christian Kern
Picture taken on January 31, 2014 shows the CEO of the Austrian Federal Railways (ÖBB) Christian Kern during a press conference in Vienna. Signs grew on May 12, 2016 that Austria's Social Democrats (SPOe) will pick as chancellor the head of the national rail company, Christian Kern, following Werner Faymann's resignation. / AFP PHOTO / APA / HANS KLAUS TECHT / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Christian Kern osztrák kancellár kiállt a szükségállapot esetleges bevezetése mellett, de reményét fejezte ki, hogy Ausztria rendkívüli intézkedés nélkül is tartani tudja a befogadás idei évre meghatározott felső korlátját.
Vágólapra másolva!

Szeptember elején megbeszélést folytat a magyar és az osztrák belügyi, valamint védelmi miniszter - mondta a kancellár az APA osztrák hírügynökség hétfőn közölt interjújában.

A tárgyalásokon meg kell teremteni annak előfeltételeit, hogy a migránsokat vissza lehessen küldeni Ausztriából Magyarországra – jelentette ki. Amennyiben a két országnak sikerül megegyeznie, a szeptember hatodikai kormányülésen dönthetnek a menekültügyi szükséghelyzetre vonatkozó szövegről.

Christian Kern semmilyen eshetőséget sem zár ki Forrás: AFP/Hans Klaus Techt

Az osztrák politikai vezetés már hónapok óta vitázik azon, hogy a menekültek nagy számára tekintettel bevezessék-e a szükségállapot, és ha igen, mikortól lépjen életbe. Ez esetben a menekülteket már az osztrák határnál visszautasítanák. Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menekültkérelmet fogad be az ország idén.

Kevesebben jönnek

A belügyminiszter által júliusi közepén ismertetett adatok szerint Ausztriában több mint 22 ezer menekültügyi eljárás indult 2016 első félévében, az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvan százaléka.

A kancellár az interjúban elmondta: ugyan az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent a menekültek száma, az országnak fel kell készülnie arra, hogy Törökországban vagy Észak-Afrikában megváltozik a helyzet, és megindulnak az emberek.

Az osztrák határon mindenneposak az ellenőrzések a menekültek miatt Forrás: MTI/Filep István

Kiáll a külső határok védelme mellett

Christian Kern kiállt az uniós külső határok védelme mellett. Arról is beszélt, hogy Ausztria hozzá kíván járulni a szerb-magyar és a szerb-macedón határvédelem támogatásához.

„Amennyiben a határvédelem és a török menekültügyi megállapodás működik, várhatóan tartani tudjuk a befogadás felső korlátját, vagyis hogy 37 500 embernél több ne érkezzen idén Ausztriába" - mondta a kancellár.

Kern az interjúban arról is szólt, hogy Törökországgal a csatlakozási tárgyalások helyett másfajta együttműködési formát szorgalmazna. Ennek nem lenne kihatása a menekültügyi megállapodásra, hiszen a megbeszéléseket új formában ugyan, de folytatnák.