Őrizetben a müncheni lövöldöző fegyverkereskedője

2016.08.16. 21:43

Őrizetbe vették azt a 31 éves férfit Németországban, aki a feltételezések szerint fegyvert adott el a müncheni lövöldözőnek. A július 22-i támadásban kilenc ember halt meg.

Németországban őrizetbe vettek kedden egy férfit, akitől a hatóságok feltételezése szerint a júliusi müncheni vérengzés tettese megvásárolta fegyverét.

A július 22-i támadásban kilenc ember halt megForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Widmann

A 31 éves német állampolgárt a Hessen tartományi Marburgban fogták el különleges egységek bevetésével. A frankfurti ügyészség és a frankfurti vám- és pénzügyőrség közös közleménye alapján a fegyverekkel a darkneten - az internet főleg bűnözők által használt részén - kereskedő férfit csapdába csalták.

Fedett nyomozók üzletet kötöttek vele egy géppisztoly, egy pisztoly és lőszerek vásárlásáról, és az áru átvételére megbeszélt találkozón őrizetbe vették.

Dicsekedett vele

A tetten érés céljából szervezett álvásárlás előkészítését eredetileg egy más ügyben folytatott nyomozásban kezdték meg.

A munka során derült fény a feltételezett fegyverkereskedő és a müncheni lövöldözés tettesének lehetséges kapcsolatára: a gyanúsított - bízva abban, hogy a darkneten alkalmazott különleges titkosító technológiák biztosítják a névtelenséget - azzal dicsekedett, hogy a bajor fővárosban történt vérengzés elkövetőjének is ő szállított fegyvert és lőszert.

A BitMessage nevű üzenetküldő alkalmazáson azt is közölte, hogy a fegyvert még május 20-án, a 350 darab lőszert pedig röviddel a vérengzés előtt, július 18-án adta el az elkövetőnek Marburgban.

Közölte a fegyver és a lőszerek pontos típusát is.

Nincs teljes anonimitás

A frankfurti nyomozók értesüléseit pedig alátámasztották az elkövetőről a müncheni ügyészség nyomozásában feltárt adatok - áll a közleményben, amely szerint a hatóságok sikere is azt mutatja, hogy

az interneten nincs teljes anonimitás és tökéletes védelem a bűnüldöző hatóságok ellen.

A müncheni vérengzés 18 éves iráni-német állampolgárságú elkövetője július 22-én kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával a bajor tartományi fővárosban. Tette valószínűleg szélsőjobboldali, rasszista meggyőződésére vezethető vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK