A menekültek miatt módosíthatják az osztrák Btk.-t

2016.08.17. 12:40

Az illegális gazdasági bevándorlók büntetőjogi felelősségre vonását szorgalmazta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter, és sürgette a nyilvántartásba vétel szigorítását. Egyúttal kiállt amellett, hogy aki a háború és az üldöztetés elől menekül, a genfi egyezmény értelmében védelmet talál Ausztriában.

„Érthetetlen, hogy a menekülteknek mindenük, még mobiltelefonjuk is van, azonban útlevéllel és más dokumentumokkal nem rendelkeznek” – mondta Sobotka a Kurier szerdai számában megjelent interjúban.

A tavalyi események egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az osztrák jogrendszert a történtekhez kell igazítani. Tervei szerint szeptemberben átfogó biztonsági, idegenrendészeti és büntetőjogi törvénymódosításról szóló javaslatcsomagot nyújt be az osztrák parlamentnek. 

A spielfeldi menekülttábor az osztrák–szlovén határonFotó: Polyák Attila - Origo

Felkészületlenek voltak

A miniszter arról is beszélt, hogy tavaly, a menekültválság kirobbanásakor az ország felkészületlensége zavarta leginkább. „Csupán akkor ismerték fel az EU előtt álló hatalmas kihívást, amikor Orbán Viktor kerítést épített” – mondta Sobotka. 

Szerinte még idén is fel kell készülni egy nagyobb rohamra, hiszen nem lehet biztonsággal kizárni, hogy ősszel jelentős emberáradat indul el Európa felé. 

Sobotka emlékeztetett arra, hogy Ausztria részt vesz az uniós külső határ védelmében, hiszen az ország az unió határvédelmi ügynöksége, a Frontex számára 180 rendőrt küldött, a magyar–szerb határszakaszon pedig 23 osztrák rendőr teljesít szolgálatot.

A belügyminiszter elismerte, hogy az ország nem volt felkészülveFotó: Polyák Attila - Origo

A munkaerőpiac kimerült

Ausztria tavaly mintegy hatezer, idén pedig csak az első fél évben már több mint 6100 embert utasított ki az országból. 

Sobotka a szociális ügyi minisztérium munkáját hanyagnak nevezte. Meglátása szerint a tárca nem veszi észre a munkaerőpiac túlterheltségét. Úgy vélte, hogy a magas munkanélküliség annak a jele, hogy az álláspiac telített.

A szociális ügyi miniszternek, Alois Stögernek be kellene látnia, hogy a munkaerőpiac forrásai kimerültek, nem bír el többet – hangoztatta a belügyi tárcavezető.