Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készül a tanévre Franciaország

2016.08.17. 16:31

Az iskolák védelmének fokozásáról döntöttek szerdán a francia nemzetbiztonsági kabinet ülésén, amelyet Francois Hollande államfő elnökletével tartottak Párizsban.

A tanácskozást követően Jean-Yves Drian védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy még mindig nagyon nagy a veszély Franciaországban a szélsőséges eszméket vallók miatt. Bejelentette, hogy szeptember és az új tanév közeledtével, csökkenteni fogják a kiemelt fontosságú vidéki helyszínek védelmére kirendelt katonák számát, Párizsban ugyanakkor növelik.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, hogy a jövő héten az iskolák védelmére különleges intézkedéseket jelent be, egyeztetve azokat az oktatási minisztériummal.

Megerősítette egyben, hogy a következő hónapokban a jelenlegi erőkre alapozva

84 ezer fős nemzeti gárdát terveznek felállítani Franciaországban a közbiztonság javítására.

Megállás nélkül nyomoznak

 

Megjegyezte, hogy a francia hírszerzés megállás nélkül nyomoz veszélyt jelentők után, és sorra tartóztatja le azokat, akik fenyegetést jelenthetnek.

Franciaországban rendkívüli állapotot vezettek be a tavaly novemberben Párizsban elkövetett terrortámadások óta, amelyekben 130-an vesztették életüket. A rendkívüli állapotot idén július 14-ét követően fel akarták oldani, ám épp a nemzeti ünnep estéjén újabb tömeggyilkosságot követett el Nizzában egy iszlám szélsőséges: 84 embert gázolt halálra teherautóval.

Mindkét terrorakciónál a Szíria és Irak jelentős területeit uraló, Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett elkövetőként.