Ötvenkilenc migránst mentettek ki a tengerből

Illusztráció
Vágólapra másolva!
A görög parti őrség által kimentett 59 menekült egyEgy felfújható gumicsónakon hánykolódott a viharos tengeren Kósz görög sziget közelében. 
Vágólapra másolva!

Ötvenkilenc migránst mentettek meg szerda hajnalban az Égei-tenger déli medencéjében fekvő Kósz görög sziget közelébe - közölte a görög parti őrség. A bajba került migránsokat két járőrhajó vette fel a Dodekanészosz szigetcsoporthoz tartozó Kósz közelében.

Menekülteket segítenek le egy hajóról a görög parti őrség tagjai a görög Leszbosz-szigeténél Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

A menekültekkel foglalkozó görög válságstáb a minap azt közölte, hogy az utóbbi napokban megnőtt a Törökországból a görög szigetekre érkező migránsok és menedékkérők száma.

Az égei-tengeri görög szigeteken létesített regisztrációs központokban szombaton 10 462 ember tartózkodott.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án a menekültügyben létrejött megállapodás előtt, februárban naponta átlagosan csaknem kétezren érkeztek Törökországból Görögországba. A megállapodás megkötése után ez a szám jelentősen mérséklődött.

Leszbosznál partot ért migránsok elhagyott csónakja és levetett mentőmellényei Forrás: MTI/EPA/Sztratisz Balaszkasz

Brüsszel és Ankara között elmérgesedett a viszony, miután a július 15-i török puccskísérletet követően Ankara tisztogatási hullámba kezdett. Az EU bírálta a lépéseket, és felmerült a török EU-csatlakozási tárgyalások teljes leállítása. Erre Törökország az EU-török alku felmondását helyezte kilátásba.