A román nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolják a Sky News stábját

Vágólapra másolva!
A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség gyanúsítottként vizsgálja a Sky News három újságíróját is, akik augusztus elején a romániai illegális fegyverkereskedelemről mutattak be vitatott hitelességű dokumentumfilmet a brit tévécsatornán. 
Vágólapra másolva!

"A brit állampolgárok a médiában és a virtuális térben tudatosan terjesztettek valótlan információkat az állítólagos romániai fegyverkereskedelemről, noha tisztában voltak azzal, hogy ezek az információk nem helytállók, és ezáltal

veszélyeztették a nemzetbiztonságot"

- a Mediafax hírügynökség jelentése szerint ez áll abban a vádiratban, amellyel az ügyészek meggyőzték a bírót a három romániai gyanúsított letartóztatásának szükségességéről.

A romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, a DIICOT korábban csak annyit közölt, hogy kihallgatásra beidézi a tévécsatorna brit forgatócsoportját.

"Nyugati piacra szánt fegyverekről" forgatott a Sky news

A Sky News filmjében a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.

Pénzt kaptak a szereplésért

Az ügyészségi vizsgálat kiderítette, hogy a romániai gyanúsítottak pénzt kaptak azért, hogy a Sky News filmjében szerepeljenek. A bemutatott fegyvereket törvényesen tartották Romániában, többségük vadászfegyver volt. Az egyetlen harci fegyver egy gyűjteményből származott, és lövésre alkalmatlan volt.

Az ügyészség pénteken őrizetbe vette az ügy három erdélyi magyar gyanúsítottját, akik - a DIICOT szerint - bűnszervezetet hoztak létre, megszegték a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, valótlanságokat állítottak, és ezzel nemzetközi szintű ellenérzéseket váltottak ki a román állammal szemben, Romániában pedig a bizonytalanság érzetét keltették.

A nyomozó hatóság értelmezése szerint a gyanúsítottak tette nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára.

A Sky News kiállt a stáb mellett

A Sky News egyébként kiáll a riport készítői mellett. Közleményükben azt írták, „Stuart Ramsay a csatorna egyik legtapasztaltabb újságírója, aki pályája során jelentős tényfeltáró munkát végzett világszerte. Ezúttal visszafogott riportot készített a romániai fegyverkereskedelemről, és a Sky News fenntartja a publicisztikai anyag állításait."

Maga Stuart Ramsay is azt mondja, hogy a riport valódi volt, semmilyen pénzt nem adtak senkinek, nem rendezték meg előre, egyszóval az anyag valódi. A Twitteren már két napja szinte csak erről beszél.