Elítélték a brit dzsihádisták fő toborzóját

Anjem Choudary, hitszónok, Iszlám Állam, dzsihád, radikális
British Muslim Anjem Choudary (C) shouts into a microphone as Islamist demonstrators stage a protest outside the US embassy in London on September 11, 2011 during a ceremony to mark the 10th anniversary of the 9/11 attacks on the United States. Around 50 people brandished anti-US banners, chanted slogans and burnt a small piece of paper with a picture of the US flag on it. AFP PHOTO / CARL COURT / AFP PHOTO / CARL COURT
Vágólapra másolva!
Hosszú évekre börtönbe kerül a legismertebb radikális brit hitszónok, Anjem Choudary és társa. Choudary két évtizede terjesztette szélsőséges nézeteit, de elítélni csak azért tudták, mert hűséget esküdött az Iszlám Államnak – és másokat is erre biztatott. A nyilvános megszólalásaiban a törvények betartására gondosan ügyelő imám esete jól mutatja, mekkora kihívást jelentenek a nyugati országok számára azok a szélsőségesek, akik visszaélnek a szabadságjogokkal. 
Vágólapra másolva!

A 49 éves Anjem Choudary már a 90-es években részt vett egy azóta betiltott szélsőséges szervezet alapításában. Évtizedekig szónokolt arról, hogy a saríán alapuló törvénykezést kellene bevezetni egész Nagy-Britanniában, és kapcsolatban állt több olyan iszlamistával, akik terrorcselekményeket követtek el. Elítélni azonban csak július végén sikerült – és ezt csak kedden hozták nyilvánosságra.

Anjem Choudary a bíróságra érkezik idén januárban Forrás: AFP/Adrian Dennis

A kalifátusnak engedelmeskedni kötelesség

– idézi a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokát a Guardian. Choudary elítéléséhez azonban arra volt szükség, hogy a brit törvények szerint terrorszervezetnek számító Iszlám Államnak hűséget esküdjön.

A bíróság előtt lejátszották azt a 2014 szeptemberében a Youtube-ra feltöltött hangfelvételt, amin Choudary és társa az Iszlám Államhoz való csatlakozásra biztat. Érvelésük szerint a muszlimok legitim követelése egy, a saría elveire épülő iszlám kalifátus létrehozása. Így ha egy ilyen megszületik, annak engedelmeskedniük kell.

Szerinte az Iszlám Állam ilyen hely – „milliók életét kormányozza a saría törvénye”, ezért nem gondolja, „hogy törvényellenes lenne odamenni és alávetni magunkat a saríának”.

Egy 2013-as felvételen pedig arról értekezik, hogy a „kufárok” – a nem muszlimok – attól félnek, hogy a muszlimok Afganisztántól egészen Indonéziáig összefognak. Szerinte ezért „ideje újrakezdeni a hódítást Allah nevében”.

Az ügyész szerint ezek és az ehhez hasonló mondatok eléggé bizonyítják, hogy Choudary az Iszlám Állam követésére biztat – és ezzel a bíróság is egyetértett. Az ügyész arról is beszélt:

Egész Európában ismerik

Anjem Choudary számára hosszú út vezetett addig, hogy Európa egyik leghírhedtebb hitszónokaként tartsák számon. A férfi Kelet-Londonban született, apja piaci árus volt. Jogi diplomát szerzett,

az egyetemen csak Andyként ismerték,

és állítólag ekkor még néhány pint sör lehúzása sem jelentett problémát neki.

A 90-es években került Bakri Muhammad, egy szalafista hitszónok hatása alá, akivel együtt megalapították az al-Muhajiroun nevű, azóta többször feloszlatott és más néven újra megalapított szervezetüket. Ennek egy célja volt: a saría bevezetésének népszerűsítése az országban. A szervezetnek már Choudary volt a vezetője – Bakri Muhammad 2005-ben Libanonba távozott, ahol jelenleg börtönbüntetését tölti –, amikor „véletlenül” azt javasolták egy közleményükben: a Buckingham-palotából csináljanak inkább mecsetet.

Anjem Choudary hívei körében a szeptember 11-i New York-i terrortámadás 10. évfordulóján tartott ünnepségen szónokol Forrás: AFP/Carl Court

De pályafutása során ennél súlyosabb eseményekhez is köze volt. Így kapcsolatban állt Michael Adebolajóval, aki 2013-ban Londonban gyilkolt meg egy katonát, és egy másik fiatallal, akik 2015-ben terveztek hasonlót. Egy terrorizmussal foglalkozó brit kutatóintézet szerint

Choudary az 1999 óta az iszlám terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt elítélt britek negyedével közvetett kapcsolatban állt, 10 százalékukat pedig személyesen is ismerte.

Egy másik szervezet 100 és 500 közé teszi azok számát, akik Choudary hatására követtek el erőszakos cselekményeket – a terrorakcióktól az Iszlám Államhoz való csatlakozásig.

Tevékenységével európai hírnévre is szert tett: fiókszervezetek alapításával a hatóságok szerint jelentős szerepet játszott a radikális iszlamizmus terjedésében Hollandiában és Belgiumban is.

Későn kapták el

A legtöbb róla készült fotón barátságosan mosolygó, négygyermekes Choudaryt a rendőrségi források „nagyon okos” emberként jellemzik, aki sokáig gondosan ügyelt arra, hogy ne tegyen vagy mondjon semmi olyat, ami törvénybe ütközik.

Óvatosabb beszédeivel először maga köré vonzotta a radikális gondolatokra nyitott hallgatóit, szűkebb körben pedig már nyíltabban terelgette szélsőséges irányba őket.

A burkolt üzenetek ellenére hatása olyan nyilvánvaló volt, hogy a Guardian szerint a helyi muszlim közösség körében sokan arra gyanakodtak: a rendőrségnek dolgozik, és a csali szerepét tölti be a szélsőséges gondolatokra nyitott személyek kiszűrésében. Ám ezt a hatóságok határozottan cáfolják – állítják, egyszerűen nem volt elég bizonyítékuk Choudary ellen.

Az imám börtönbe kerülése mindenképpen jó hír, de vannak, akik szerint a dzsihadizmus elleni harcot már nem segíti. Az Iszlám Állam számára ugyanis kétségtelenül jó szolgálatot tett akkor, amikor az Egyesült Királyságban próbálták megvetni a lábukat, de

a szervezet ismertsége ma már olyan nagy, hogy nincs szüksége a Choudaryhoz hasonló közvetítőkre.

Tevékenységével valószínűleg hatalmas károkat okozott a muszlim közösség békés többsége számára is. Ők attól félnek, hogy a médiában sokat szereplő Choudary miatt azonosítják a muszlimokat a terrorizmussal, és nem győzik hangsúlyozni, hogy a brit muszlimokat képviselő szervezetek már régen elhatárolódtak a hitszónoktól – és nem is értik, hogy maradhatott ilyen hosszan szabadlábon.