Az ENSZ elismerte, hogy részes a kolera behurcolásában

2016.08.19. 12:55

Az ENSZ csütörtökön elismerte, részes abban, hogy évekkel ezelőtt behurcolták a kolerát Haitire; a járványban több ezren vesztették életüket.

Kutatók szerint számos bizonyíték van arra, hogy az ENSZ békefenntartóinak táborából a nem megfelelően kezelt szennyvíz útján került kolerabaktérium Haiti legnagyobb folyójába 2010 októberében. 

Kolerás betegek HaitinForrás: AFP/Thony Belizaire

A fertőzésben több mint 9200 ember meghalt, nyolcszázezernél többen megbetegedtek. 

A világszervezet eddig sohasem ismerte el felelősségét, az áldozatoknak az amerikai bíróságokhoz benyújtott kereseteire a diplomáciai mentességre hivatkozva nem válaszolt.

Farhán Hak, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője helyi idő szerint csütörtökön adta ki a közleményt, amelynek tanúsága szerint a világszervezet egy lépéssel előbbre jutott annak beismeréséhez, hogy „bizonyos” felelősség terheli. 

New Yorkban ugyanakkor csütörtökön egy szövetségi másodfokú fellebbviteli bíróság megerősítette egy elsőfokú bíróság 2015-ös döntését, amely elutasította az ENSZ elleni keresetet, és egyben fenntartotta az ENSZ diplomáciai mentességét. A kolera áldozatainak és ügyvédeiknek 90 napjuk van arra, hogy eldöntsék, az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak-e ügyükkel.