Rég haltak meg ennyien európai terrortámadásban, mint idén

brüsszel reptér
This view taken on March 22, 2016 shows the broken glasses at Brussels Airport in Zaventem after a two explosions targeted the main hall. A string of explosions rocked Brussels airport and a city metro station today, killing at least 13 people, according to media reports, as Belgium raised its terror threat to the maximum level. / AFP / BELGA / JONAS ROOSENS
Vágólapra másolva!
1980 óta csak 2004-ben haltak meg többen terrortámadásokban az év első felében Nyugat-Európában, mint idén. Az európai áldozatok száma azonban még így is jóval kevesebb, mint ahányan a Közel-Keleten vagy Törökországban meghaltak ebben az időszakban – áll a BBC elemzésében.
Vágólapra másolva!
A brüsszeli repülőtér a márciusi terrortámadás után Forrás: AFP/Jonas Roosens/Jonas Roosens

Az év első hét hónapjában 143-an haltak meg nyugat-európai terrortámadásokban. Ebből a szempontból 1980 óta csak egy rosszabb év volt: 2004-ben a madridi pályaudvaron történt robbantások 191 halálos áldozatot követeltek.

Ha nem csak a nyugat-európai támadásokat, hanem egész Európát – Törökországot is beleértve – vizsgáljuk, a helyzet még ennél is rosszabb: a halálos áldozatok száma így 892.

A madridi Atocha pályaudvaron az al-Kaidához köthető terorristák robbantottak a szeptember 11-i terrortámadás után pontosan két és fél évvel Forrás: AFP/Christophe Simon

Törökországban az Iszlám Állam követői és a kurd szeparatisták aktívak, az év eleje óta folyamatosan érkeznek a hírek ez esetenként több tucat ember halálát okozó robbantásokról. De az elemzésben a júliusi államcsínykísérlet során meghalt embereket is a terror áldozatai közé sorolták.

A 70-es években azonban még az ideinél is többen haltak meg terrorakciókban. Ekkor legtöbbször

nem iszlamista terroristák, hanem szélsőbaloldali és szeparatista csoportok álltak a halálesetek mögött.

Véres támadásokat hajtott végre az Észak-Írország függetlenségéért harcoló Ír Felszabadítási Mozgalom (IRA) és az Eta baszk terrorszervezet is. Mellettük főként német és olasz szélsőbaloldali csoportok voltak aktívak: az olasz Vörös Brigádok 1978-ban még az olasz miniszterelnököt is meggyilkolta, és szintén nagy visszhangot kiváltó akciókat hajtott végre a Baader-Meinhof csoportként is ismert német Vörös Hadsereg Frakció.

Rendőrök vizsgálják azt az autót, amiben megtalálták az elrabolt német iparmágnás, Hans Martin Schleyer holttestét 1977-ben Forrás: Origo

A világon elkövetett terrortámadások túlnyomó részét azonban továbbra is Európán kívül hajtják végre. Ezen belül is négy ország az – Irak, Szíria, Afganisztán és Nigéria – ahol a terror a legtöbb áldozatot szedi (és ezekből az országokból sokkal pontatlanabb adatok érkeznek, mint Európából).

Csak júliusban a világon 1580-an haltak meg terrortámadásokban

– ezeknek a 6 százaléka történt Nyugat-Európában (a franciaországi támadásokban), de csak egy akcióban, a 292 áldozatot követelő július eleji bagdadi robbantásban háromszor annyian haltak meg, mint Európában az egész hónapban.

Az erőszakos cselekmények mintázataival foglalkozó kutató a BBC-nek arról beszélt: jogos félelmet generálnak a terrortámadások, de Nyugat-Európában az év eleje óta csak autóbalesetben is majdnem 20 ezren haltak meg.