Juncker: Megkaphatják a vízummentességet a törökök

Jean-Claude Juncker
European Commission's President Jean-Claude Juncker announces quote plan for refugees as he makes his State of the Union address to the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on September 9, 2015. Juncker urged European Union (EU) states on September 9 to take "bold" action, as he unveiled a major plan for dealing with Europe's worst refugee crisis since World War II. "Now is not the time to take fright, it is time for bold determined action for the European Union," Juncker said. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az Európai Unió eltörölje a vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben október 1-jéig. Jean-Claude Juncker erről vasárnap, az ausztriai Alpbachban rendszeresen megrendezett Európai Fórumon beszélt.
Vágólapra másolva!
Jean-Claude Juncker Forrás: AFP/Frederick Florin

- mondta a luxemburgi politikus. Jean-Claude Juncker arról is beszélt, hogy erőt próbáló és kimerítő megbeszélései voltak mostanában a török elnökkel, és ha Törökország nem kapja meg a vízummentességet, akkor Erdogannak kell megmagyaráznia a török embereknek, hogy miért nem utazhatnak szabadon Európába.

Török politikusok korábban azzal vádolták az Európai Unió vezetőit, hogy megszegték a szavukat.

Azt állították, hogy már nyáron vízummentességet ígért a törököknek Brüsszel.

A márciusban kötött migrációs megállapodásban viszont az szerepel, hogy mindkét fél felgyorsítja azokat a lépések, amelyek a vízummentességhez szükségesek. Éppen Törökország volt az, amely kijelentette, szó sem lehet a terrorellenes törvények elvárt módosításáról.

Juncker Alpbachban Törökország uniós csatlakozási tárgyalásaira is kitért.

Úgy vélte, a megbeszéléseket folytatni kell, de nem azért, mert Törökország öt vagy akár tíz éven belül csatlakozhat, hanem azért, mert fent kell tartani a folyamatos párbeszédet.

Korábban a törökországi tisztogatások, valamint a halálbüntetés visszaállításának felvetése miatt több uniós ország vezetője a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta.

A politikus a migrációs válság és a terrorizmus kapcsolatára is kitért. Azt ugyan elismerte, hogy a menedékkérők között terroristák is érkeztek Európába, de szerinte

Az unió további integrációjáról szólva Jean-Claude Juncker valódi közös kül- és védelempolitika, és végső soron uniós hadsereg, de nem "klasszikus támadó hadsereg" felállítását is idővel szükségesnek nevezte. Az Egyesült Királyság kilépéséről a politikus ismét elmondta, a britek csak akkor kaphatnak hozzáférést az unió egységes piacához, ha biztosítják a munkaerő áramlásának szabadságát.