Egy halott, hatvan sérült a japán tájfun után

2016.08.23. 09:16

Egy halottat és csaknem hatvan sérültet hagyott maga után Japánban a Mindulle tájfun, amely egy héten belül már a harmadik trópusi vihar volt az ázsiai szigetországban - jelentette az NHK állami tévéadó kedden.

A hétfő reggel Japán délkeleti részén földet ért ciklon a fővárost, Tokiót érintve vonult tovább északkelet felé. A heves esőzésekkel és széllökésekkel járó tájfun Japán nyolc prefektúráját sújtotta. A hatóságok az áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartva több mint félmillió embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A Mindulle egyetlen japán halálos áldozata egy 58 éves nő volt, ő Tokió egyik déli külvárosában, Szagamiharában vesztette életét. Az NHK szerint

Csibában 25-en, Ibarakiban 16-an, Kanagavában 8-an, Szaitamában 6-an, míg Tokióban 3-an sérültek meg az ítéletidőben.

A trópusi vihar hétfőn szinte megbénította a közlekedést: a repülőtereken több mint 500 járatot kellett törölni, és számos vasúti vonalon még kedd reggel is akadozott a forgalom. A 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek (Tepco) közölte, hogy a komplexum környékén a heves esőzések után megemelkedett a radioaktivitás szintje.

Gyalogos megy a Mindulle tájfun által okozott heves esőzésben Tokióban 2016. augusztus 22-én. A japán légitársaságok belföldi járatai mellett számos nemzetközi légijáratot is töröltek a trópusi vihar miatt, de a vasúti és a közúti közlekedésben is fennakadások vannak.Forrás: MTI/EPA/Christopher Jue

A Mindulle kedden az észak-japáni Hokkaido szigetén folytatta a pusztítást. Itt a hirtelen áradások miatt

körülbelül 9 ezer embert ki kellett telepíteni, további 30 ezernek pedig azt javasolták a hatóságok, hogy biztonságosabb helyen várják meg a vihar végét.

Sérültekről nem érkezett hír. A tombolás után a Mindulle legyengülve folytatta útját az Ohotszki-tengeren. Évente mintegy 20-30 tájfunt regisztrálnak Ázsiában, többségük Japánt sem hagyja érintetlenül. A Kyodo japán hírügynökség szerint ez volt az első alkalom, hogy három tájfun csapott le a szigetországra egy héten belül. Az első trópusi vihar múlt szerdán érte el Japánt, a második vasárnap, a Mindulle pedig hétfőn érkezett meg.