Az amerikai fegyencek már nem cigarettával csencselnek

Az új rámen levesek
Vágólapra másolva!
Egy kutatás szerint már a japán eredetű rámen tésztaleves a legkeresettebb csereeszköz az amerikai börtönökben, nem pedig a cigaretta. Az ok valószínűleg az, hogy a börtönkoszt minősége és mennyisége sokat romlott az elmúlt években.
Vágólapra másolva!

Már nem a cigaretta, hanem a rámen tésztaleves a legnagyobb érték és az univerzális csereeszköz az amerikai börtönökben, derült ki egy friss tanulmányból.

Fizetőeszköz lett a rámen

A rámen olcsó, finom, tápláló, ezért annyira értékes, hogy fizetőeszköz lett a rabok közt, más termékekre és szolgáltatásokra csereberélik, mondta a tanulmány szerzője, Michael Gibson-Light, az arizonai szociológiai iskola kutatója.

A rabok rámennel fizetnek más élelmiszerekért, ruhákért, testápolási szerekért és szolgáltatásokért, például mosásért és takarításért.

Emellett a rámen lett a kártyajátékok és a fogadások kedvelt tétje is.

A fizetőeszköz nehezen változik

A rabok nem azért szoktak át a rámenre, mert az annyira jó.

Valami komoly probléma kell ahhoz, hogy ilyen változás induljon el” – mondta Michael Gibson-Light a BBC tudósítása szerint.

A rámen nem azért lett fizetőeszköz, mert annyira jó (képünk illusztráció) Forrás: Origo

Sokat romlott a börtönkoszt

Az amerikai börtönökben az élelmiszer-ellátás minősége sokat romlott, mennyisége pedig csökkent az elmúlt évtizedekben.

– állítja a tanulmány szerzője.

Annyi biztos, hogy a washingtoni börtönhivatal szerint az Egyesült Államok 2010-ben 5,6 százalékkal kevesebbet költött a rabokra, mint egy évvel korábban.