Teherán kérésére bombázták az oroszok egy iráni légitámaszpontról a szíriai Aleppót - közölte az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője. A Hamadán melletti bázisról indított támadásokat most átmenetileg leállították.

Oroszország iráni katonai tanácsadók kérésére választott egy iráni légi támaszpontot a múlt héten a szíriai hadsereg szárazföldi műveletét támogató aleppói légitámadásaihoz - közölte kedden az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője.

Ők választották Hamadánt

Ali Samháni tengernagy, aki egyben az Irán, Oroszország és Szíria közötti egyeztetésért is felelős, az állami televízióban kijelentette, hogy a szíriai kormányt támogató

egyik iráni katonai tanácsadó választotta a nyugat-iráni Hamadán mellett működő Sahíd Nodzseh támaszpontot, ahonnan az orosz bombázók felszálltak.

Irán és Oroszország támogatja Bassár el-Aszad elnök rendszerét, Teherán egyebek mellett katonai tanácsadók és önkéntesek küldésével. Oroszország augusztus 16-án első ízben vett igénybe egy iráni légitámaszpontot szíriai célpontok elleni légicsapásokhoz.

Egyelőre befejezték

Irán hétfőn bejelentette, hogy

átmenetileg leállították a hamadáni bázisról indított légicsapásokat, Samháni tengernagy pedig közölte, hogy az orosz gépek "múlt csütörtökön elhagyták Iránt".

Egy légicsapás után összeomlott ház romjain keresnek túlélőket al-Kalasa városrészben AleppobanForrás: AFP/Ameer Alhalbi

Hoszein Dehgán védelmi miniszter hétfőn bírálta Moszkvát, mert nagydobra verte a Hamadán várostól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Sahíd Nodzseh támaszpont használatát. A teheráni külügyminisztériumi szóvivő ugyanakkor másnap fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy nincs nézetkülönbség a két ország között. Bahrám Kászimi úgy fogalmazott, hogy Oroszország "egyelőre befejezte" a bázis használatát.

Csak utántöltésre

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke viszont kedden a Taszním iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonai gépeknek a Sahíd Nodzseh repülőtérről való felszállását nem állították le.

Irán és Oroszország szövetséges a terrorizmus elleni harcban - mondta a politikus. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hamadáni Sahíd Nodzseh bázist "senkinek sem bocsátották állandó rendelkezésére", és azt csak utántöltésre használhatják az oroszok.

Samháni kedden hangsúlyozta: "Az Irán, Szíria és Oroszország közötti szövetség továbbra is fennáll, hogy fellépjenek a szíriai lázadó és dzsihadista csoportok ellen".