Irán szorosabbra szeretné fűzni viszonyát a kommunista Kubával - mondta Mohammad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter hétfőn Havannában, a kubai vendéglátójával, Bruno Rodriguezzel tartott találkozóján.

Ez egy alkalmas időpont a kapcsolataink megerősítésére- jelentette ki Zarif, hozzátéve, hogy kormánya megállapodásokat akar kötni a havannai vezetéssel a kultúra, az oktatás, az ipar, az energetika és a biotechnológia területén való együttműködésről.

A felek más, nemzetközi témákról is eszmecserét folytattak, tekintettel az el nem kötelezett országok mozgalmának közelgő csúcstalálkozójára, amelyet szeptemberben tartanak Venezuelában.
"Egy új utat fogunk kijelölni" - hangoztatta az iráni diplomácia vezetője, felidézve, hogy mindkét ország évtizedek óta szembeszáll az Egyesült Államok törekvéseivel. Mi mindig is a nagy kubai nép pártján álltunk az atrocitások és igazságtalan szankciók ügyében, és ez kölcsönös volt - fogalmazott Zarif, dicsérve a kubaiak kitartását az Egyesült Államok nyomásával szemben.

A találkozón elhangzott, hogy Havanna támogatja Irán jogát egy békés atomprogram folytatására, Teherán pedig elítéli a Kubával szemben továbbra is fenntartott amerikai gazdasági embargót.
A harcias kijelentések ellenére az elmúlt években mindkét ország enyhítette az Egyesült Államokkal való szembenállását. Havanna és Washington - több mint öt évtizednyi hidegháborús viszály után - 2014 végén kezdte meg a diplomáciai közeledést, s egy éve kölcsönösen nagykövetséget nyitott a másik országban. Irán pedig 2015 júliusában kötött történelmi megállapodást az Egyesült Államokkal, az ENSZ BT másik négy állandó tagjával és Németországgal nukleáris programjának korlátozásáról, cserébe a vele szemben érvényesített nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért.

A kubai média szerint Havanna az első állomása volt Zarif latin-amerikai körútjának, amelynek során az iráni diplomácia vezetője - egy több mint 60 fős állami delegáció élén, valamint több iráni vállalat vezetőjének kíséretében - Nicaraguába, Ecuadorba, Chilébe, Bolíviába és Venezuelába is ellátogat.