Iráni hajók ráijesztettek egy amerikai rombolóra

2016.08.25. 07:23

Iráni hajók nagy sebességgel 270 méterre megközelítettek egy amerikai rombolót nemzetközi vizeken. Az amerikai haditengerészet szerint az iráni hajók veszélyesen és szakszerűtlenül viselkedtek, nemzetközi jogot sértettek, fenyegetően léptek fel, ami könnyen a helyzet elfajulásához vezethetett volna.

Iráni hajók "nagysebességű elfogó manővert" végeztek a USS Nitze romboló ellen augusztus 22-én, kedden a Hormuzi-szorosban, tudta meg a CNN az amerikai haditengerészet egyik tisztviselőjétől. A haditengerészet tisztviselője szerint a manőver "nem volt biztonságos, és nem volt szakszerű".

270 méternél fordultak el 

A haditengerészet közlése szerint az eset nemzetközi vizeken történt, az iráni hajók közül kettő csak akkor lassított és fordult el, amikor már körülbelül 270 méterre megközelítette a Nitze-t, és csak az után, hogy az amerikai hajó többször figyelmeztette őket. 

A Nitze és az amerikai tengeri erők központi parancsnoksága szerint az iráni hajók megsértették a nemzetközi jogot és a hajózási szabályokat, veszélyesen és szakszerűtlenül viselkedtek.

Elfajulhatott volna a helyzet 

A központi parancsnokság álláspontja szerint az iráni hajók az 1972 óta hatályban lévő Nemzetközi egyezmény a tengeri ütközések megakadályozására nevű jogszabályt sértették meg. A haditengerészet szerint az iráni hajók azzal, hogy a Nitze több figyelmeztetését is figyelmen kívül hagyták, fenyegetően léptek fel, ez arra késztethette volna az amerikai rombolót, hogy védelmi manőverekbe kezdjen, ami után a helyzet elfajulhatott volna.