Idén már jóval kevesebb menedékkérőre számítanak a németek

München Németország menekültek
Vágólapra másolva!
Németországba a tavalyinál kétharmaddal kevesebb menedékkérő érkezhet az idén a szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit - BA) kutatóintézetének (Arbeitsmarkt- und Berufsforschung - IAB) pénteken megjelent előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Az IAB közleményében felidézte, hogy tavaly november óta meredeken csökken a Németországba érkező menedékkérők száma.

A visszaesés főleg a téli időjárás miatt kezdődött, valamint azért, mert a balkáni migrációs útvonalon fekvő országokban szigorítottak a menedékkérők be- és kiutazását szabályozó előírásokon. Aztán az idén március elején az útvonal lezárása, majd március végén az EU-Törökország megállapodás életbe léptetése meghozta a "fordulatot": április óta rendre havi 16 ezer körül alakul az országba belépő menedékkérők száma, míg tavaly ősz elején naponta érkeztek ekkora nagyságrendben.

300-400 ezer menedékkérővel számolnak

Az IAB szerint a jelenlegi folyamatok alapján azzal lehet számolni, hogy az idén 300-400 ezer menedékkérő érkezik Németországba, amennyiben a "politikai keretfeltételek" nem változnak, vagyis zárva marad a balkáni migrációs útvonal és fennmarad az EU-Törökország megállapodás.

Ez kétharmados csökkenés 2015-höz képest, amikor 1,1 millió menedékkérőt vettek nyilvántartásba,

tényleges számuk pedig a kétszeres regisztrációk és a továbbutazók számának kiszűrésével 900 körül lehetett az IAB szerint.

Tavaly még tömegével érkeztek Fotó: Vörös Szabolcs - Origo

A szövetségi kormánynak nincs hivatalos előrejelzése az idén érkező menedékkérők számáról. Ezzel kapcsolatban Thomas de Maiziere belügyminiszter az utóbbi hónapokban tett nyilatkozataiban kiemelte, hogy az érkezők száma ugyan jelentősen elmarad majd a tavalyitól, de nem lehet prognózist készíteni, mert nem tudni, hogy miként alakul a helyzet az Észak-Afrika és az EU közötti tengeri migrációs útvonalon.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szervezet pénteki adatai szerint az idén január 1-jétől augusztus 24-ig 283 078-an érkeztek Európába, köztük 270 576-an tengeri úton. Összehasonlításul: tavaly januártól augusztus végéig 354 618-an érték el Európát.