Pokolgép robbant egy török rendőrörsön

Pokolgép robbant egy török rendőrörsön Törökország, Cizre városának rendőr-főkapitányság
Turkish police and firefighters are parked near a damaged police headquarters after a car bomb killed eight Turkish police officers and injured 45 people on August 26, 2016 in Cizre, southeastern Turkey, an attack blamed on Kurdish militants, state media said. Two of the wounded were in a serious condition after the blast, which was carried out by the Kurdistan Workers Party (PKK), the state-run Anadolu news agency said. / AFP PHOTO / DOGAN NEWS AGENCY / STR / Turkey OUT
Vágólapra másolva!
Öngyilkos merénylő követte el azt a robbantásos támadást a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban péntek reggel, amelyben tizenegy rendőr meghalt, hetvennyolc ember pedig megsebesült - az Anadolu török állami hírügynökség szerint.
Vágólapra másolva!

Két sebesültnek súlyos az állapota. A merénylő

a készenléti rendőrség ellenőrzőpontjánál robbantotta fel magát, egy kotrógépben.

A robbanás helyszínétől ötven méterre lévő rendőrőrs épülete is súlyosan megsérült. Az egészségügyi minisztérium két helikoptert és 12 mentőautót küldött a helyszínre.
A hatóságok a kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőit teszik felelőssé a robbantásért, mivel a PKK gyakran követ el hasonló támadásokat a térségben.
Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes Twitter-fiókján azt írta, hogy törökországi támadásaival

mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, mind a PKK a július 15-i sikertelen katonai puccskísérletből próbál hasznot húzni.

Cizre közvetlenül a szíriai határon fekszik, és a legközelebbi iraki település is csak mintegy 25 kilométerre található tőle. Cizre volt az egyik központi helyszíne a biztonsági erők tavaly decemberben kezdődött délkelet-törökországi hadműveletének, amelynek során kiűzték a PKK lázadóit a régió városaiból. A településen december 14. és március 2. között 24 órás kijárási tilalom volt érvényben. Az összecsapások június közepén a térség hegyvidéki területeire tevődtek át.
A kurd szakadárok 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de 2015 nyarán kiújultak a harcok. A konfliktusban azóta a PKK több mint 7000 felkelője és a török biztonsági erők legalább 600 tagja vesztette életét.