Nemzeti gyásznap Olaszországban - már 290 halott

2016.08.27. 15:07

Nemzeti gyásznapot tartanak szombaton Olaszországban: a három nappal ezelőtti földrengés áldozatait gyászolják, miközben tovább reng a föld a katasztrófa térségében, és még mindig érkeznek hírek újabb és újabb áldozatokról. Ma 35 áldozatot vittek koporsóban a legnagyobb károkat elszenvedő Amatricéhez közeli Ascoli Piceno városában a helyi sportcsarnokba, ahol elbúcsúzhattak tőlük a gyászolók. 

A polgári védelem tájékoztatása szerint szombat délre 290-re emelkedett az áldozatok száma, miután újabb holttesteket találtak az éjszaka folyamán Amatrice városában, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a szerda hajnali 6,2-es erősségű földmozgás. A Roma szálloda romjai alatt éjszaka három holttestet találtak. Egyedül Amatrice városában 230 helyi lakos és turista halt meg. 

A legfrissebb összesítés szerint nyolc román, három brit, egy spanyol, egy kanadai és egy albán állampolgár is van a halálos áldozatok között. 

Ravatalozás az Ascoli Picenó-i sportcsarnokbanForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A túlélők utáni kutatás folytatódik három nappal a természeti csapás után, de egyre csekélyebb a remény, hogy találnak még túlélőket az összedőlt épületek romjai alatt. 
Szombatra virradóra is 

több utórengés volt a térségben, a legerősebb egy 4,2-es fokozatú volt. 

Az olasz földtani intézet szerint a szerda hajnali nagy földrengés óta 1330-nál több utórengés volt. Egy utórengés pont akkor történt, amikor leszállt a katasztrófához közeli helyszínen Sergio Mattarella államfő helikoptere. Az elnök azért érkezett, hogy személyesen is megnézze a természeti katasztrófa okozta pusztítást, és részt vegyen az áldozatok temetésén. 

Gyászoló rokonokForrás: AFP/Alberto Pizzoli

Olaszország-szerte szombaton gyásznapot tartanak az áldozatok emlékére, félárbócra eresztették az állami intézményeken a nemzeti lobogókat. Az Amatricéhez közeli Ascoli Piceno városában szombaton eltemetnek 35 áldozatot, egy sportcsarnokban ravatalozták fel őket, és már órákkal a szertartás előtt gyászolók sokasága gyűlt össze a helyszínen. Már a hajnali órákban megérkeztek a halottaskocsik. A koporsókat egymás mellé, a padlóra tették. Két fehér van közöttük, ezek a földrengésben meghalt gyerekek koporsói. Az állami gyászszertartáson Sergio Mattarella és Matteo Renzi miniszterelnök is részt vesz.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Veszélyben a híd

A mentés mellett most azon is dolgoznak, hogy az utórengések ne károsítsák még jobban Amatrice hídját – mondta a polgármester, Sergio Pirozzi  a BBC-nek –, mert ha az összedől, akkor a várost nem lehet majd megközelíteni. 

Romos házak Pescara del Trontóban 2016. augusztus 26-án, miután két nappal korábban a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés voltForrás: MTI/EPA/ANSA/Roberto Salomone

Az olasz kormány egyébként kritizálta, hogy a 2009-es l’aquilai földrengés után, amely 300 áldozatot követelt, miért nem lehetett megelőzni, hogy most újra ennyi áldozat legyen. A történelmi városoknak ugyan nem kell megfelelniük a földrengésbiztos építési előírásoknak a régi épületeknél, de gyakran az újakat sem a földrengésbiztossági szabályok szerint építik. 

Forrás: AFP/Mario Laporta

Az olasz miniszterelnök egyébként sürgősségi alapot hozott létre, eltörölte a földrengés sújtotta városban az adót, és bejelentett egy új kezdeményezést, amelynek a neve: „Olasz otthon”. Ennek a lényege a kritikusan silány építkezés kezelése lenne. 

Azt is mondta, hogy persze, abszurd dolog azt gondolni, hogy lehet teljesen földrengésbiztos házakat építeni.