A német menekültügy még 300 ezer menedékkérőre számít

München Németország menekültek
Vágólapra másolva!
A német menekültügyi hivatal vezetője azt nyilatkozta, 2016 végéig újabb 250-300 ezer menedékkérő érkezésére számítanak, ha többen lesznek, az nagyon meg fogja terhelni a hatóságokat. A menedékkérelmek elbírálása felgyorsult, de a még elbírálásra váró ügyekkel sem fognak végezni év végéig.
Vágólapra másolva!

A német hatóságok az év végéig 250-300 ezer menedékkérő érkezésére számítanak - idézte a német sajtó augusztus 28-án, vasárnap Frank-Jürgen Weisét, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetőjét.

Maximum 300 ezerre készülnek

A Bild am Sonntag című lapnak a tisztségviselő elmondta: az általa vezetett hivatal nem képes megbízható előrejelzésekkel szolgálni az újabb menedékkérők várható számáról, ez ugyanis a német belügyminisztérium feladata. A BAMF mindenesetre úgy számol, hogy az év végéig további 250-300 ezer menedékkérő érkezik az országba, a hivatal erre az adatra alapozva méri fel saját lehetőségeit.

Ha a menedékkérők az említettnél nagyobb létszámban jönnének, az rendkívül nagy nyomás alá helyezné a hatóságokat

- mondta Weise.

A folyamatban lévő ügyekkel sem fognak végezni

A hivatalvezető hozzátette:

a jelenleg még elbírálásra váró 530 ezer kérelmet nem sikerül az év végéig feldolgozni.

Frank-Jürgen Weise július első felében adott egyik nyilatkozatában elmondta, hogy a szervezeti fejlesztések révén

felgyorsult a menedékjogi kérelmek elbírálása.

Az újonnan érkező kérelmezők körében az ügyek átfutási ideje átlagosan három hónap, az egyszerűbb esetekben egy hét. Azonban valamennyi kérelmet együttvéve még mindig igen hosszú, több mint hat hónap az átfutási idő, ami a feltorlódott ügyhátraléknak tulajdonítható.

A BAMF az idei első fél évben mintegy 283 ezer kérelmet bírált el, annyit, mint tavaly egész évben - mondta akkor Frank-Jürgen Weise.