DNS-teszt igazolta, hogy két babát elcseréltek a kanadai Manitoba tartományban lévő Winnipegben. Mindkét fiú a Norway House Indián Kórházban született 41 évvel ezelőtt, jól ismerik egymást, barátok. Csak az tűnt fel nekik az évek alatt, hogy a másik szüleire jobban hasonlítanak, mint azokra, akiket a sajátjuknak gondoltak. 

41 évesen tudta meg a két barát, hogy elcserélték őket a születésükkor. David Tait Jr., mögötte Leon Swanson a szüleik körébentwitter.com/EricRobinsonMB

Leon Swanson és ifjabb David Tait is most tudta meg, hogy nem azok a szülei, akik felnevelték őket. Elsírták magukat azon a sajtótájékoztatón, amin Eric Robinson, a helyi törvényhozó gyűlés egykori tagja bejelentette, hogy 

41 évvel ezelőtt, közvetlenül a születésük után elcserélték őket a kórházban. 
Swanson az idősebb. Ő 1975. január 31-én született, Tait pedig három nappal később, február 3-án látta meg a napvilágot abban a kórházban, amelyet a szövetségi kormány üzemeltetett a hetvenes években – olvasható a CBC News oldalán

Azt, hogy nem a saját édesanyjuk nevelte fel őket, DNS-teszt igazolta. A helyzet iróniája, hogy a férfiak jó barátok, és a másik családját is ismerik. Mindketten Winnipegtől 460 kilométerre nőttek fel. 

Életeket loptak el. Nem lehet ennél kevesebbel kifejezni azt, ami itt történt”  – mondta Robinson, aki maga is a könnyeivel küszködött.

Tait azt mondta, minden érintett válaszokat akar, hogyan történhetett meg a csere. 

Nincsenek szavak, negyven év telt el... zaklatott vagyok, zavarodott és dühös”– tette hozzá. 

Ez a második babacsere

Robinson elmondása szerint ez a kórház mindig is Észak-Manitoba szülési központja volt. Ez volt az egyetlen északi indián közösség, amelynek volt kórháza a hetvenes években. Nem az övék az első eset. Tavaly novemberben a szintén Manitobában lévő Garden Hill rezervátumban élő Luke Moniasról és Norman Barkmanről derült ki, hogy nem a biológiai szüleik nevelték fel őket. 

Ők is abban az évben születettek, mint Swanson és Tate, ugyanabban a kórházban, csak éppen öt hónappal később. 

Az ő történetük ösztönözte Swansont és Taitet, hogy DNS-tesztet végeztessenek a családjukban. Régóta gyanakodtak ugyanis, mert észrevették, hogy inkább a barátjuk édesanyjára hasonlítanak, mint a sajátjukra. 

Charlotte Mason, David Tait biológiai és Leon Swanson nevelőanyja azt mondta, kórházba kellett szállítani, mert komplikációk adódtak az otthoni szülése során, így került a kisfia a kórházba. Három nappal később Francis Tait életet adott Swansonnak, akit hazaküldtek Charlotte Masonnel. 

Nem tudom másképp megfogalmazni, ez bűncselekmény. Egy hibával megbékélnénk, de kettő hasonló ügy már elfogadhatatlan, így nem lehet egyszerű hibaként tekinteni erre, szerintem ez már bűncselekmény” – tette hozzá Robinson. 

Vizsgálat deríthet fényt a többi ügyre 

Jane Philpott, a kanadai szövetségi egészségügyi miniszter pénteki közleménye szerint független vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, mi történt pontosan, és voltak-e még hasonló cserék.  A miniszter azt mondta, az ilyen esetek rávilágítanak arra, hogy a bennszülött indiánoknak is jár a magas színvonalú egészségügyi ellátás. Arról is beszélt, hogy a vizsgálat eredményét nyilvánosságra fogják hozni. Elképzelhető, hogy a helyi indiánok felkavaró híreket fognak még hallani.