Még durvább terrorral fenyeget egy dzsihádista

2016.08.29. 16:22

A vezetők meggyilkolása nem akadályozza meg az Iszlám Állam terjeszkedését – mondta a Daily Beast nevű amerikai oldalnak a terrorszervezet egyik katonája. Szerinte a „kalifátusnak” nincsenek határai, addig fognak terjeszkedni, amíg el nem foglalják az egész világot. És „meglepetésekkel” is készülnek.

Az Iszlám Állam jól szervezett és profin működő média- és propagandarészlege segítségével juttatja el üzeneteit híveinek világszerte, de arra ügyelnek, hogy a terrorszervezet katonái közvetlenül ne kerüljenek kapcsolatba nyugati újságírókkal. A Daily Beast újságírójának egy közvetítőn keresztül mégis sikerült feltennie kérdéseit az Iszlám Állam egy Rakkában, a „kalifátus” fővárosában lakó tagjának – a vonakodva, álnevet használva kötélnek álló férfi egyetlen feltétele az volt, hogy válaszait teljes egészében közöljék. 

Jó iszlám életük van 

Füst száll fel Rakka felett egy légitámadás utánForrás: Anadolu Agency/Stringer

Az interjúalany az Iszlám Állam egy alacsony beosztású tagja. A férfi Gázában született, Kuvait érintésével került Egyiptomba, ahol diplomát is szerzett. Innen 2012 elején ment Szíriába, ahol először az al-Kaida szíriai ágához, az al-Núszra Fronthoz csatlakozott. A szervezetnek azonban nem volt „egyértelmű jövőképe”, ezért 2014 első felében váltott az ekkor már a „kalifátus” megalapítására készülő Iszlám Államhoz. 

Rakka az Iszlám Állam fővárosa, és örökké az marad” – válaszolt az Abu Dzsihád álnevet használó férfi arra a kérdésre, hogyan befolyásolja a hangulatot, hogy egyre több területet veszítenek. Szerinte „néhány légicsapás” ellenére „nagyon jó iszlám életük van a városban”. Arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak vagy Franciaországnak is át kellett esnie véres időszakokon a nemzetépítés során, ezért természetes, hogy két évvel az „alapítás” után az Iszlám Államnak is hasonló nehézségekkel kell szembenéznie. A területi veszteségek jelentőségét egyébként az egész interjú során következetesen igyekezett kisebbíteni.

Az embereket megölhetik, de az ideológia élni fog

A férfi meg van győződve arról, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőinek likvidálása – legutóbb a szervezet katonai parancsnoka, Abu-Omár al-Sisáni halt meg egy célzott akcióban – nem befolyásolja az Iszlám Államot, mivel a legfontosabb tényező az ideológia. Szerinte ezt az is alátámasztja, hogy Mohamed próféta már 1400 éve meghalt, de az iszlám a mai napig mégis él. Ez pedig azért lehetséges, mert mindig lesznek emberek, akik Istennek szentelik az életüket. 

Abu Omár al-Sisáni – ismertebb nevén Omár, a csecsen – 2014 közepén, a „kalifátus” kikiáltásakorForrás: AFP/-

Abu Dzsihád szerint a világnak azt is meg kell értenie, hogy az Iszlám Államnak nincsenek határai – addig terjeszkednek, amíg az egész világot az uralmuk alá nem hajtják. Azt mondta: Nem számít, mennyi fegyveretek van, és hány repülőről bombáztok minket, a háborút megnyerjük. Mi Istenért harcolunk, de nektek nincs célotok.” 

Az újságíró arról is kérdezte a férfit, hogy az Iszlám Állam tervez-e további támadásokat nyugati célpontok ellen. Erre így felelt: Az Európában és az Egyesült Államokban lévő testvéreink meglepetésekre készülnek. Amit eddig csináltunk, viccnek fog tűnni ahhoz képest, ami ezután következik.” 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK