Moszkva nem tud az üzbég elnök haláláról

Islam Karimov üzbég elnök és Putyin, Üzbegisztán
Russia's President Vladimir Putin (R) and his Uzbek counterpart Islam Karimov (L) speak as they attend a document signing ceremony in the Kremlin in Moscow, on April 15, 2013. Uzbekistan's President is on official visit to Russia at Vladimir Putin’s invitation. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
Vágólapra másolva!
A Kreml nem tudja megerősíteni azokat a híreket, amelyek a közösségi portálokon terjednek az üzbegisztáni elnök haláláról. Iszlam Karimov agyvérzést kapott,
Vágólapra másolva!

Lola Karimova-Tillyaeva, az üzbég elnök kisebbik lánya az Instagramon közölte hétfőn, hogy az apja szombaton agyvérzést kapott, és az intenzív osztályon kezelik.

„Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, hogy hogyan alakul állapota a jövőben” – írta.

Karimov halálhíre a közösségi oldalakon terjed, és megkérdezték róla Dmitrij Peszkovot, Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjét, aki a TASZSZ szerint azt válaszolta, hogy nincs információja az esettel kapcsolatban.

Iszlam Karimov Vlagyimir Putyinnal tavaly áprilisban a Kremlben Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Taskentben mindenesetre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos közleményt az elnök állapotáról.

A 78 éves Iszlam Karimov 1991 óta a független Üzbég Köztársaság elnöke. Addig a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt.

Az Afganisztántól északra fekvő, 32 millió lakosú, legnépesebb közép-ázsiai országot destabilizálhatja, amennyiben – ha erre kerülne sor – nem sikerülne az utódlás kérdésében megegyezésre jutni. Karimovnak ugyanis nincs fia, akit utódnak lehetne választani a hagyományosan patriarchális országban.

Gulnara egy New York-i divatbemutatón. Két éve nem jelent meg a nyilvánosság előtt Forrás: AFP/Amy Sussman

Az elnök idősebb lánya, Gulnara azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy 2014-ben egyes sajtóhírek szerint házi őrizet alá helyezték.

Másik lánya, Lola hazájának nagykövete az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél Párizsban.