Illegálisan dolgoznak a migránsok Németországban

2016.08.30. 14:59

A Németországba érkező 1,1 millió migráns akár 30 százaléka is feketén foglalkozhat – állítja a német NDR televízió szociális munkások beszámolóira hivatkozva. A menedékkérők foglalkoztatása augusztustól egyszerűbbé vált, de sok munkáltató így is az olcsóbb megoldást választja.

Augusztus elején lépett életbe Németországban a menedékkérők foglalkoztatását megkönnyítő integrációs törvény, de sok munkáltató továbbra is feketén dolgoztatja azokat a migránsokat, akiknek munkát ad. Az NDR német televízió szociális munkásokra hivatkozva számolt be a jelenségről. A német adóhatóság havonta átlagosan 10 hasonló esetet derít fel, de ezek csak a jéghegy csúcsának tekinthetőek – a valós számokról nem érhetőek el hivatalos becslések.

A legtöbb migránst a beszámolók szerint alacsony képzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatják feketén – írja a Deutsche Welle. Egy hamburgi hostellánc tulajdonosa például azért rúgta ki az egyik alkalmazottját, mert az fele fizetésének „visszacsorgatásáért" ajánlott feketemunkát egy menedékkérőnek. Több szociális munkás és önkéntes arról számol be, hogy a hasonló esetek gyakoriak Hamburgban és Berlinben.

Migránsok egy német menekültszálláson - gyakran hetekig nem látják őketForrás: AFP/DPA/Fredrik Von Erichsen

Az egyik megszólaló szerint a migránsoknak a pénzre a létfentartáshoz, az otthonmaradt családtagjaik támogatása vagy az embercsempészek kifizetése miatt van szükségük. A dolgozó migránsokat gyakran egész nap nem látják a szállásokon, de olyan is van, hogy hetekre eltűnnek.

Egy feketén dolgozó, Burkina Fasóból érkező menedékkérő azt mondta, a mindennapok egyhangúságának megtörése érdekében is szükségük van munkára. A konyhai kisegítőként havi 150 eurót kereső férfi szerint a menekültszállásokon az élet csak evésből és alvásból áll, ami „előbb-utóbb mindenkit megőrjít".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK