Leváltották a brazil államfőt

2016.08.31. 19:00

Megfosztotta tisztségétől a brazil elnököt a szenátus szerdán. A 81 szenátor közül 61 szavazott Dilma Rousseff elmozdítására, 20 pedig ellene.

A szenátus ugyanezzel az aktussal megerősítette Brazília elnökeként a konzervatív Michel Temer alelnököt, ügyvivő államfőt, aki 2019. január 1-jéig tölti be ezt a tisztséget.

Dilma Rousseff ellen tavaly decemberben kezdődött eljárás azzal a gyanúval, hogy megsértette a költségvetési törvényt. Az elnököt már májusban felfüggesztették hivatalából.

Az eljárás minden szakaszát felülvizsgálta és jóváhagyta a legfelsőbb bíróság. Brazíliában elnöki rendszer van, vagyis az államfő irányítja a kormányt.

Dilma Rousseff felfüggesztett brazil államfő a költségvetési törvény megsértése miatt ellene folytatott eljárás tárgyalásán Brazíliavárosban, augusztus 29-énForrás: MTI/EPA/EFE/Cadu Gomes

Egy másik szavazásban a leváltott elnök győzött, mert a szenátus nem fosztotta meg őt a politikai jogaitól, vagyis folytathatja közéleti pályafutását. Ebben a kérdésben csak 42-en szavaztak ellene, és így nem lett meg a közügyektől való eltiltáshoz szükséges kétharmados többség.

Az elmozdításról szerdán lefolytatott vitában szenvedélyes kifejezések hangzottak el, az ellenfelek közül többen gazembernek nevezték egymást.

A tavaly óta tartó ügy megosztotta az amúgy is botrányok rázta országot és kilenc hónapon át megbénította a politikát. Rousseff és a Munkáspárt úgy véli, hogy az eltávolításuk a hatalomból a gazdag elit érdekeit szolgálja, és a célja a szociális programok visszafordítása, noha azok brazilok tízmillióit emelték ki a szegénységből az elmúlt évtizedben. Ellenfelei a korrupcióért, a súlyos gazdasági visszaesésért és a soha nem látott költségvetési hiányért hibáztatják a pártot és az eddigi elnököt.