Az Iszlám Állam egyik legfontosabb vezetőjét ölték meg

2016.08.31. 09:57

Aleppó közelében ölték meg az Iszlám Állam szóvivőjét, Abu Mohammed al-Adnanit. Ő azonban több volt, mint szóvivő: ő irányította a külföldi terrortámadásokért felelős csoportot is, több elemző szerint pedig arra is komoly esélye volt, hogy ő legyen a kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi utóda.

Abu Mohammed al-Adnani 1977-ben Taha Subhi Falaha néven született Szíriában, Idlíb közelében, egy Binnis nevű faluban – más források szerint viszont Aleppóban. Ő a legmagasabb rangú szíriai a terrorszervezetben, a vezetők többsége ugyanis iraki. 

Egy ritka felvétel Abu Mohammed al-Adnaniról, 2012-bőlForrás: AFP/Ho/Youtube

Kőművesként dolgozott, egészen addig, amíg 2002-ben nem találkozott az Iszlám Állam elődszervezetének alapítójával, Abu Muszab az-Zarkavival. Ő vette rá, hogy csatlakozzon hozzá, majd a következő évben követte is őt Irakba. 

Ott 2005. május 31-én Anbar tartományban letartóztatták, és börtönbe került. Fogsága egy részét a Bucca-táborban töltötte, amelyet sok elemző az Iszlám Állam valódi szülőhelyének tart. A radikális dzsihádisták ugyanis itt építettek ki kapcsolatokat a korábbi iraki állampárt vezetőivel és a hadsereg volt tisztjeivel. Al-Adnani éveket töltött itt, eközben megismerkedett Ibrahim al-Badrival – azaz Abu Bakr al-Bagdadival.

Egyre fontosabb szerep a terrorszervezetben

Miután Szíriában egyre kaotikusabbá vált a helyzet, al-Adnani 2012-ben hazatért. A következő év nyarán már, miután bejelentették az Iraki és Levantei Iszlám Állam megalakulását, a szervezet egyik szóvivője lett. Megszólalásaiban általában a többi iszlamista milíciát szidta. 

Egészen eddig a terrorszervezet az al-Kaida részeként működött, az Iraki és Levantei Iszlám Állam megalakítása azonban szakítást jelentett. Al-Adnani továbbra is szóvivő volt. Ő jelentette be 2014 júniusában, hogy a szervezet nevéből elhagyják az „iraki és levantei” jelzőt, és kikiáltják a kalifátust – ekkor alakult meg az Iszlám Állam. 

A SITE által a halála után közreadott, ismeretlen időpontban készült kép Abu Mohammed al-AdnanirólForrás: MTI/AP/SITE/

Két hónappal később az Egyesült Államok hivatalosan is terroristává nyilvánította al-Adnanit. Nem sokkal ezután pedig al-Adnani közzétette azóta is sokat emlegetett felhívását, miszerint az Iszlám Állam híveinek minden elképzelhető módon gyilkolniuk kell a nyugatiakat, akár magányos támadóként is.

Erről egy 42 perces hangfelvételen beszélt, amelyet közösségi oldalakon tettek közzé. Többek között azt mondta: Ha meg tudsz ölni egy hitetlen amerikait vagy európait (különösen, ha egy gyűlöletes és mocskos franciát), vagy egy ausztrált, vagy egy kanadait, akkor bízz Allahban, és öld meg bármilyen módon. Ne várj senki tanácsára.” 

A Dabikban, az Iszlám Állam angol nyelvű propagandamagazinjában pedig azt írtaTörd be a fejét egy sziklával, gyilkold meg egy késsel, üsd el az autóddal, dobd le egy magas helyről, fojtsd meg, vagy mérgezd meg. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor égesd le az otthonát, az autóját, az üzletét. Vagy tedd tönkre a termését. Ha nem tudod ezt megtenni, köpj az arcába.” 

Ezek után nem sokkal az amerikaiak ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki rá. Sőt, egy hírszerzési vezető az NBC-nek azt mondtaal-Adnani állt a likvidálási lista élén. Laith al-Khouri terrorellenes elemző, a Flashpoint kutatóintézet alapítója szerint azért, mert ő volt az Iszlám Állam Nyugat-ellenes fenyegetéseinek a hangja, a jelképe, és karizmája rengeteg új követőt vonzott a terrorszervezethez. 

Al-Adnanit arra is esélyesnek tartották, hogy ő legyen Abu Bakr al-Bagdadi utódja, ha a kalifával történik valami. 

A rejtőzködő szóvivő

Egyre több olyan fotó jelent meg róla, amelyeken előadásokat tart, parancsnokokkal folytat megbeszéléseket, vagy épp újonnan toborzottak kiképzését felügyeli. A fotóknak azonban volt egy érdekességük. 

Al-Adnani arca szinte soha nem volt felismerhető. 

A terrorszervezet szóvivője az utóbbi időben gyakorlatilag rejtőzködött. Rengeteg hangfelvételt adott ki, de az arcát évek óta nem mutatta meg. Javier Lesaca, a George Washington Egyetem kutatója szerint ezzel próbálták védeni az egyik legkeresettebb terroristát. 

Adnani egy két évvel ezelőtti felvételen Omarral, a csecsennel. A szóvivő arcát ezen a képen is kitakarták.Forrás: AFP/Al-Itisam Media

A Németországban börtönben ülő Harry Sarfo, aki Brémából ment Szíriába, hogy beálljon az Iszlám Államhoz, hazatérése után pedig letartóztatták, azt mondta a New York Timesnak, hogy amikor az újoncok befejezték a kiképzést, al-Adnaninak kellett hűségesküt tenniük. Előtte azonban bekötötték a szemüket. Még ők sem láthatták az arcát. 

Egy másik megszökött terrorista, Abu Khaled azt mondta, al-Adnani ideje nagy részét Rakkában vagy al-Babban töltötte. Utazásaihoz egy régi autót használt, és általában kerülte a feltűnést – ő is tudta ugyanis, hogy sokan szeretnék holtan látni. 

A terrortámadások egyik fő irányítója

Al-Adnaninak nem csak a terrorszervezet médiájában volt fontos szerepe. Ő volt az egyik vezetője az Iszlám Állam fő döntéshozó testületének, az úgynevezett Súra Tanácsnak. Abu Khaled szerint ő nevezte ki a kerületek kormányzóit, valamint a biztonsági szolgálatok vezetőit is. 

Ő volt az arab rövidítéssel Emninek hívott csoport vezetője is. Ez a szervezet titkosszolgálata, és ez a csoport felel a külföldön végrehajtott terrortámadásokért is. Szakértők szerint ebben a minőségében al-Adnani volt az, aki a végső engedélyt megadta a tavalyi párizsi terrortámadásokra. 

Az Emni képezte ki nemcsak a párizsi, de a brüsszeli merénylőket is. Hírszerzési jelentések szerint alvó terroristákat küldött már Ausztriába, Németországba és Spanyolországba is. Al-Adnaninak fontos szerepe lehetett a San Bernardinó-i mészárlásban is. 

Matthew G. Olsen az amerikai Nemzeti Terrorellenes Központ korábbi igazgatója a New York Timesnak korábban azt mondta: al-Adnaninak már hosszú ideje kulcsszerepe volt a terrortámadások tervezésében. 

Thomas Joscelyn, a Foundation for Defense of Democracies nevű washingtoni elemzőközpont kutatója szerint minden külföldi műveletnél ő mondja ki a végső szót, majd kijelöli azt, aki aztán felelős a támadás megszervezéséért. Harry Sarfo szerint pedig ő a „nagy ember” minden támadás mögött. 

Az utolsó hónapok

Al-Adnanira nemcsak az amerikaiak vadásztak, hanem például az irakiak is. Ők az év elején egy hónapon keresztül követték a nyomait, majd egy támadásban januárban súlyosan megsebesítették Irak Anbar tartományában. Sok vért vesztett, Moszulba kellett vinni kezelésre. De a sérülés után felépült, és májusban már újabb fenyegető üzenetet tett közzé

A ramadán a hódítás és a dzsihád hónapja. Álljatok készen, (...) hogy elhozzátok a csapásokat mindenhol a hitetlenekre” – állt a közleményben, amelyben katonai és civil célpontok elleni támadásokat javasolt. 

Azt is írta: A hitetlenek hazájában végrehajtott legkisebb akció is jobb annál, mint amit akkor tehetsz, ha idejössz. Ha valaki közületek csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, mi azt kívánjuk, bárcsak az ő helyében lennénk, hogy megbüntessük a kereszteseket éjjel és nappal.” 

Abu Mohammed al-Adnani 2012-ben, egy propagandavideóbanForrás: AFP/Youtube

Az elmúlt hetekben nem volt róla hír. Tegnap aztán a terrorszervezet hírügynöksége, az Amak bejelentette: al-Adnani „mártírhalált halt”, miközben az aleppói harcokat felügyelte. Az üzenetet a Telegram nevű üzenetküldő alkalmazáson és a Twitteren tették közzé. Benne bosszút is ígértek. 

Részleteket egyelőre nem tudni. A térségben amerikai és török csapatok is hajtottak végre támadásokat az elmúlt napokban. A Pentagon szóvivője bejelentette, hogy al-Bab környékén valóban al-Adnani volt az egyik célpontjuk, de még nem tudják megerősíteni, hogy ebben a támadásban halt meg. 

Adnani halála újabb jelentős csapás az Iszlám Államnak, néhány héttel a hadügyminiszter, Omar, a csecsen halála után. Egyelőre nem tudni ugyanis, hogy az, aki a helyére lép, képes lesz-e ugyanolyan hatásosan használni a közösségi médiát a dzsihádista eszmék terjesztésére és toborzásra, mint azt al-Adnani irányításával tették. Mint ahogy azt sem lehet tudni, ki lép a helyére a külföldi terrortámadások megszervezésében és jóváhagyásában. Laith al-Khouri szerint a terroristák idealizálták őt, halála a moráljukra is erős negatív hatással lehet. 

Al-Adnani fontosságát és a terrorszervezetben betöltött magas szerepét az is jelzi, hogy a halálát bejelentő közleményekben úgy írták le, mint aki Mohamed próféta családjából származik. Ezt pedig csak a legfontosabb vezetőkkel kapcsolatban szokták megemlíteni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK