Lemondott a török belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Lemondott a török belügyminiszter, helyére a munkaügyi miniszter lép - jelentette be szerdán a török kormányfő.
Vágólapra másolva!

Binali Yildirim - akinek nyilatkozatát közvetítették a török tévécsatornák - nem mondta el, hogy miért távozik posztjáról Efkan Ala, az eddigi belügyminiszter.

A Reuters brit hírügynökség a lemondás valószínűsíthető magyarázataként megjegyzi, hogy az utóbbi időszak robbantásos merényletei - amelyekért az Iszlám Állam terrorszervezet és kurd lázadók okolhatók - közfelháborodást keltettek.

Az AP amerikai hírügynökség ugyanakkor azt fűzi a hírhez, hogy Ala távozása olyan időszakban történt, amikor Törökországban

tömegével tartóztatnak embereket, akiknek esetleg közük volt a júliusi sikertelen katonai hatalomátvételhez.

A puccs szellemi atyjának a török vezetés az Egyesült Államokban élő török hitszónokot, Fethullah Gülent kiáltotta ki, és egyre több híve - vagy legalábbis vélt követője - kerül rács mögé, illetve veszti el állását.

Eddig már 35 ezer embert állított elő a hatóság kihallgatásra, 17 ezret pedig - katonákon kívül rendőröket, bírákat és újságírókat - hivatalosan is letartóztatott, hogy bíróság elé állítsa.
Alát Süleyman Soylu váltja, aki eddig munkaügyi miniszter volt, az ő helyére pedig Mehmet Müezzinoglu volt egészségügyi miniszter kerül.