Halálos infarktushoz hasonlította a migránsok tömeges Olaszországba érkezését Roberto Maroni, az északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány elnöke, az Északi Liga politikusa, miután az olasz kormányfő tagadta, hogy az országba tömegesen érkező migránsok miatt az összeomlás veszélye fenyegeti a befogadási rendszert.

Renzi szerdán, Angela Merkel német kancellárral Maranellóban folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy az ország nem fogadhat be minden menedékkérőt, és kitoloncolja a jogtalanul érkező migránsokat, de az olaszországi befogadási rendszer nem került az „összeomlás" szélére, és Róma továbbra sem mond le az emberéletek megmentéséről.

Alig pár nap alatt 18 ezer ember érkezettForrás: AFP/Gabriel Bouys

Lombardia tartomány elnöke csütörtöki Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy nem összeomlásról van szó, a helyzet ennél sokkal súlyosabb: a migráció miatt Olaszország „közel van a halálos infarktushoz”.

Lombardia fogadta be eddig a legtöbb migránst a déli Szicíliával és Calabria tartománnyal együtt. A három tartományban tartózkodik az év eleje óta Olaszországba érkezett mintegy 105 ezer ember majdnem fele.

Az elmúlt néhány napban 18 ezer ember érkezett a dél-olaszországi kikötőkbe, akiket az olasz parti őrség koordinálásával a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon mentettek ki.

Az olasz kormányzat korábbi tervei szerint szeptember elsejétől minden olasz megyének 70-70 menedékkérőt kellene elhelyeznie. A La Repubblica információi szerint ezt a kvótát a belügyminisztérium máris megemelte. Veneto tartományban több száz önkormányzat nemet mondott a menekültek befogadására.