A líbiai parti őrség feltartóztatott a Földközi-tengeren két csónakot, amelyek fedélzetén 300 illegális bevándorló tartózkodott, és úti céljuk Olaszország volt - közölte csütörtökön egy illetékes tisztségviselő.

 Az EFE spanyol hírügynökségnek nyilatkozó forrás szerint a migránsokra a fővárostól, Tripolitól mintegy 150 kilométerre nyugatra található római kori város, Szabráta partjaitól néhány kilométerre találtak rá szerdán.

A bevándorlók közül 169-en különböző fekete-afrikai országokból érkeztek, egy ember Tunéziából, 130-an pedig Bangladesből. A csoportban mindössze öt nő van. Az elfogott migránsokat Závja városába szállították, és az illegális bevándorlás ellen küzdő hatóságokra bízták őket - tette hozzá a parti őrség tisztségviselője.

Csónak Líbia partjainálForrás: AFP/Gabriel Bouys

Líbiában belpolitikai káosz uralkodik Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta, és az észak-afrikai ország a Földközi-tengeren át Olaszországba tartó migránsok fontos tranzithelyévé vált.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a héten arról számolt be, hogy idén a Földközi-tenger középső térségében - a líbiai és olasz partok között - 111 500 bevándorlót és menekültet mentettek ki. A veszélyes földközi-tengeri úton január óta 3165-en vesztették életüket, vagyis 509-cel többen, mint 2015 első nyolc hónapjában.