Ha nem lesz vízummentesség, nem fogadják be a migránsokat a törökök

Vágólapra másolva!
Ha Törökország nem kapja meg az Európai Uniótól a megígért vízummentességet, akkor nem fogja teljesíteni a migránsok visszafogadásáról Brüsszellel kötött megállapodást - szögezte le csütörtökön Ömer Celik európai uniós ügyekben illetékes miniszter.
Vágólapra másolva!

Celik az unió migrációs, belügyi és állampolgársági biztosával, Dimitrisz Avramopulosszal közösen tartott ankarai sajtótájékoztatón közölte: Ankara elkötelezett a Brüsszellel márciusban kötött migrációs megállapodás iránt, és teljesítette kötelezettségeit.

Avramopulosz elmondta, Törökország haladást ért el a török állampolgárok vízummentes utazásáról kötött megállapodás végrehajtásában, de még teljesítenie kell néhány fontos feltételt.

Az uniós biztos hozzátette: az EU kész segíteni Törökországnak a megállapodás maradéktalan teljesítésében, hogy "nagyon hamar" biztosíthassa a török állampolgárok vízummentes beutazását. Pontos menetrendet azonban nem említett ennek megvalósítására.

Az unió változtatásokat akar a török terrorellenes törvényben

Az Európai Unió változásokat szeretne látni a török terrorellenes törvényben, de a nézeteltérések ebben az ügyben nem jelentik azt, hogy meghiúsul a vízummentességi megállapodás - jelentette ki Ankarában az Európai Parlament elnöke.

Martin Schulz azután nyilatkozott erről a sajtónak, miután tárgyalt Binali Yildirim török kormányfővel. Mint mondta, az EU túlságosan kíméletlennek tartja a törvényt.

Yildirim a maga részéről leszögezte: Törökország már világosan értésre adta, hogy nem enyhít a terrorellenes törvényén.