Malajziában is megjelent a Zika-vírus: az érintett egy nő, aki korábban a több mint száz megbetegedést regisztráló Szingapúrban töltött néhány napot – jelentették csütörtökön a délkelet-ázsiai ország egészségügyi hatóságai.

Subrimaiam Sathasivam malajziai egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az asszony Szingapúrban tartózkodó gyermeke ugyancsak megfertőződött a kórokozóval.

Egy hét alatt száznál több eset

Szingapúr múlt szombaton regisztrálta az első, nem külföldről behurcolt Zika-vírusos esetet, és azóta 115-re emelkedett a megbetegedések száma. A városállam kormánya szerdán későn este jelentette, hogy a korábban diagnosztizált 84 eseten kívül újabb 24 embernél, köztük egy várandós nőnél is kimutatták a kórokozót. A The Straits Times című helyi lap az online felületén arról számolt be, hogy az egészségügyi hatóságok további kilenc fertőzésre bukkantak, amikor ismét átvizsgáltak korábbi teszteredményeket.

Indonéziában alapos szúnyogirtást rendeltek elForrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Junaidi Hanafiah

A kínai külügyminisztérium csütörtökön közölte, a szingapúri hatóságok tájékoztatása szerint 21 kínai állampolgár fertőződött meg a városállamban Zika-vírussal. A bangladesi hatóságok információi szerint 6, Szingapúrban lévő bangladesi ugyancsak elkapta a kórt.

Újabb esetekre számítanak

Gan Kim Jong szingapúri egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott, az ország több térségében is számítanak újabb vírusos megbetegedésre. Hozzátette, a kormány fokozza a vírus terjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseit.

A Zika-vírust a Szingapúrban állandóan komoly gondokat okozó dengue-láz kórokozóját ugyancsak hordozó egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A kórokozó Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, különösen a terhes nőkre veszélyes. Egyes szakértők bizonyítottnak tartják, hogy a vírus mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.