Emberöléssel gyanúsítják a volt román miniszterelnök-helyettest

Extraordinary JHA ministers meeting on migration cirisis JUSTICE Belgien Kapital Vermögen Hauptstadt Zentrum RAT EU Europa Nummer Zahl Figur Figürchen Regime Regierung Bundesregierung international Justiz Recht Politik Politiker politisch Macht Kraft Gewa
Gabriel Oprea
Vágólapra másolva!
Gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja a román korrupcióellenes ügyészség, a Gabriel Oprea volt belügyminisztert és kormányfőhelyettest, amiért tavaly októberben a politikus konvoját felvezető rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett. Petre Toba belügyminiszter ellen pedig bűnpártolás gyanújával indítanának bűnvádi eljárást, mert a tárcavezető állítólag megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben.
Vágólapra másolva!

A DNA szerint ugyanis Oprea jogtalanul állandó jelleggel rendőri felvezetést vett igénybe, és hivatali hatalmával visszaélve maga rendelkezett arról is, hogy konvojának motoros rendőr nyisson utat, hogy nagyobb sebességgel haladhasson a fővárosi forgalomban, ami többletkockázatot jelentett.

Gabriel Oprea Forrás: AFP/Picture-Alliance/Wiktor Dabkowski

A vádhatóság a szenátus hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás lefolytatásához, mivel a volt miniszter képviselői mandátummal rendelkezik és mentelmi joga van.

Bűnpártolással gyanúsítják Petre Toba belügyminiszert

Bűnpártolás gyanújával indítana bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség Petre Toba belügyminiszter ellen, mivel a tárcavezető állítólag önkényesen megtagadta bizonyos iratok titkosításának részleges feloldását, amelyeket a DNA bizonyítékokként akart felhasználni egy másik ügyben.

Az ügyészek szerint a belügyminiszter ahhoz falazott, hogy a belügyi titkosszolgálat (DIPI) vezetői a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A román alkotmány szerint hivatalban lévő, vagy volt kormánytag ellen csak az államfő - ha pedig törvényhozó az illető, akkor a parlament - jóváhagyásával lehet bűnvádi eljárást indítani. A DNA kérését az igazságügyi miniszternek kell eljuttatnia az elnökhöz.