Eddig több mint 30 ezer embert engedtek ki a török börtönökből azért, hogy legyen hely azok számára, akiket a júliusi puccs után tartóztattak le. Az ő számuk 17 ezerre tehető, legalább ennyi embert pedig nem hivatalosan tartanak fogva.

A szabadon engedett rabok nem kegyelmet kapnak, hanem próbaidőre bocsátják őket – derül ki Bekir Bozdag igazságügy-miniszter Twitter-bejegyzéseiből. A puccskísérlet utáni büntetőügyi reform első szakaszaként összesen 38 ezer embert fognak kiengedni az ország börtöneiből. Az ő helyüket a puccs utáni tisztogatás során eddig letartóztatott 17 ezer ember fogja elfoglalni.

Egy puccskísérletben részt vevő török katonát tartóztatnak le a rohamrendőrök július 16-ánForrás: AFP/Ozan Kose

A kormány által közzétett adatok szerint a puccskísérlet óta összesen 35 ezer embert helyeztek hosszabb-rövidebb ideig őrizetbe – írja az al-Dzsazíra. A közintézményekből emellett 43 ezer embert bocsátottak el – csak az oktatási minisztérium több mint 28 ezer embertől vált meg eddig.

A török kormány álláspontja szerint az államcsínykísérlet hátterében Fethullah Gülen hitszónok és politikus, Erdogan elnök korábbi közeli szövetségese áll – ő jelenleg az Egyesült Államokban él, a török kormány pedig diplomáciai konfliktust is vállalva igyekszik elérni, hogy az amerikai hatóságok adják ki. A letartóztatott és elbocsátott tízezreket azzal vádolják: közük volt Gülen Hizmet nevű, toleráns iszlámot és az oktatás fontosságát hirdető mozgalmához, így pedig – legalább közvetve – a puccskísérlet előkészítéséhez is.

A török kormány puccs utáni lépéseit sokan kritizálják: szerintük a helyzetet Erdogan elnök pozíciói megerősítésére használja fel, és nemcsak a puccsban szerepet vállalóktól, hanem gyakorlatilag az összes politikai ellenfelétől igyekszik megszabadulni.