Ausztria az EU külső határainál állítaná meg a menekülteket

Sebastian Kurz
Austria's Foreign Minister Sebastian Kurz attends an EU foreign affairs council at the European Council, in Brussels, on December 14, 2015. EU foreign ministers meet to discuss several issues including Ukraine, Libya and Iraq with diminishing expectation ministers will take a formal decision to extend economic sanctions on Russia for six months, as Italy pushes for a delay to Thursday’s EU leaders' summit. / AFP / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
A migrációs nyomás továbbra is erős marad - mondta egy pénteki lapinterjúban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki már az unió külső határainál megállítaná a menekülteket.
Vágólapra másolva!

A Kurier című osztrák lapban ismertetett miniszteri javaslat szerint mindez azt jelentené, hogy akik az olaszországi Lampedusa vagy a görögországi Leszbosz szigetére érkeznek, azokat nem lehetne továbbszállítani a kontinensre.

Kurz szerint az embereket elsősorban az unió külső határain nem szabad átengedni, ha azonban ez megtörténik, akkor az országhatároknál kell megállítani őket.

Kurz aggódik a Brenner-hágó miatt Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ne csodálkozzunk, ha jönnek

Emberileg teljesen érthetőnek nevezte, hogy a menekültek nem a biztonság miatt, hanem egy ausztriai, németországi vagy svédországi jobb élet reményében akarnak Európába utazni. „Amennyiben teljesítjük ezt a kívánságukat, ne csodálkozzunk azon, hogy egyre többen érkeznek majd" - fogalmazott.

Kurz figyelmeztetett, hogy amennyiben az unió nem oldja meg a helyzetet, úgy az osztrák-olasz határszakaszon fekvő Brenner-hágóhoz nagy számban érkezhetnek menekültek.

Több, mint 24 ezer menekültügyi eljárás indult idén július végéig Ausztriában, ez az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvanöt százalékát teszi ki.

Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menekültstátusz iránti kérelmet fogadnak be az idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.