Valószínűleg hurrikánná alakuló erős trópusi vihar közeledik Florida partjaihoz, Rick Scott kormányzó szükségállapotot rendelt el az állam legnagyobb részében. 

Pénteken érheti el a floridai partokat Hermina, ami trópusi viharból hurrikánná erősödött, és különösen veszélyes lehet, írja a CNN. Utoljára 11 éve csapott le hurrikán Floridára. A 120 km/h-s széllökésekkel közeledő hurrikán érkezését kisebb viharok előzik meg, már szerda óta sok helyen rengeteg eső esett Floridában. Azonban a legtöbben a hullámok miatt aggódnak, amik akár 2,5 méter magasra is felcsaphatnak majd. Helyi tornádókkal, áramkimaradásokkal is számolnak. 

Nagy hullámoktól tartanakForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Scott kormányzó a hatvanhét megyéből ötvenegyben hirdetett szükségállapotot, és az összes állami intézményt, köztük az iskolákat is bezárták. A Hermina névre keresztelt trópusi vihar a meteorológusok előrejelzése szerint hurrikánná erősödik, csütörtökön helyi idő szerint későn este ér partot Floridában és a keleti parton – Georgia államon, majd Észak- és Dél-Karolinán keresztül egészen Maryland államig – söpör végig.

Jelentős esőzések már eddig is voltakForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

A déli szövetségi államban már óriási viharok vannak, özönvízszerű az esőzés, egyes megyékben bokáig-térdig áll a víz az utcákon, a tengerparti részek az erős hullámzás miatt megközelíthetetlenek. A Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő berendezéseket lezárták. A kormányzó sajtóértekezleten kérte honfitársait, hogy legalább három napra elegendő ivóvizet és élelmiszert szerezzenek be, és a helyszíni tudósítások szerint a floridai fővárosban, Tallahassee-ban már alig lehet ivóvizet kapni. Rick Scott szerint "életveszély van". 

Szükségállapotot rendeltek elForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Georgia állam kormányzója, Nathan Deal szintén szükségállapotot hirdetett ki az állam ötvenhat megyéjében. Georgiában a heves esőzések és áradások mellett tornádókra is számítanak. A Hawaiin pusztító Madeline hurrikán közben trópusi viharrá "szelídült", a szigeteken nagyon heves az esőzés.