Új típusú hadászati bombázó fejlesztésén dolgozik a kínai légierő – közölte pénteken a kínai állami média.

Ma Hsziao-tien, a légierő parancsnoka egy nyílt nap jellegű eseményen beszélt erről, hangsúlyozva, hogy ez jelentősen megnöveli majd Kína nagy hatótávolságú csapásmérő képességét. További részleteket nem árult el, a hadászati bombázó bemutatásának várható időpontjáról csak annyit mondott, hogy "látni fogják majd". 

Orosz hajtóművel repül a kínai H-6KForrás: AFP/Xinhua News Agency/Liu Rui

Kína tavaly mutatta be H-6K típusú hadászati bombázóját, amelyet a kínai DH-20 típusú manőverező robotrepülőgéppel is fel lehet fegyverezni, megteremtve ezzel annak a lehetőségét, hogy légiereje akár Ausztrália távolságában lévő célpontokra is csapást tudjon mérni. Jelenleg csak Oroszországnak és az Egyesült Államoknak van meg az a képessége, hogy a levegőből indítson manőverező robotrepülőgépeket. 

A kínai bombázóval azóta a csendes-óceáni területek és a vitatott hovatartozású dél-kínai-tengeri szigetek térségében hajtottak végre gyakorlórepüléseket. A kelet-ázsiai nagyhatalom idén mutatta be Hszien Y-20 típusú nagy katonai teherszállító repülőgépét is.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, az Y-20 és a H-6K is orosz hajtóművekkel repül, ami arra utal, hogy a kínai repülőgép-fejlesztés gyenge pontja a megbízható, nagy teljesítményű hajtóművek gyártása.