Hatalmas esővel, süvítő széllel és többméteres hullámokkal érkezett meg az amerikai partokhoz a Hermina hurrikán. A vihar átvonulása után az alacsonyabban fekvő területeken az áradás okoz életveszélyes helyzetet.

Helyi idő szerint péntek hajnalban érte el a szárazföldet a Hermina hurrikán. Hasonló erejű vihar 11 éve nem volt Floridában, Rick Scott kormányzó az állam nagy részén szükségállapot bevezetését rendelte el. A Hermina 130 km/h-s széllel, özönvízszerű esővel és többméteres hullámokkal érkezett meg a partokhoz, ahonnan néhány óra után trópusi viharrá szelídülve Georgia és Észak-Karolina felé vonult tovább – számolt be a CNN.

Lakók vizsgálják az okozott károkat a hajnali órákban Florida Shell Point Beach nevű településénForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

Florida állam fővárosában, Tallahassee-ben 70 ezer háztartás maradt áram nélkül, de súlyosabb károkról nem érkeztek hírek. Azonban a hurrikán és a már az elmúlt napokban leesett hatalmas mennyiségű eső miatt életveszélyes helyzet alakult ki több part menti területen, ráadásul további esőkre is lehet még számítani. Ezért az alacsonyabban fekvő településeken kötelező kitelepítést rendeltek el. Rick Scott még korábban figyelmeztette a lakókat: ne hajtsanak autóikkal magas vízbe, és kerüljék el a leszakadt vezetékeket is.

A hurrikánt a szokásosnál méterekkel magasabb hullámok kísértékForrás: AFP/2016 Getty Images/Mark Wallheiser

A vihar az előrejelzések szerint észak felé, a Közép-atlanti államok (Virgina, New Jersey) irányába halad tovább hatalmas esőzésekkel.

A hurrikán miatti aggodalmat növelte, hogy sokan attól tartottak: a hatalmas vízzel borított területek miatt elszaporodhatnak a Zika-vírust terjesztő szúnyogok. A szakértők szerint azonban az ilyen területeken a vírust hordozó szúnyogok nem tudnak szaporodni, sőt, a nagy esők a fertőzést okozó szúnyogok lárváit kimossák a virágcserepekből és más tipikus előfordulási helyükről.